Sjevernokorejska delegacija u Seulu ne želi razgovore s Penceom

EPA/KCNA / JUSTIN LANE

Sjevernokorejska delegacija nema namjeru sastati se s dužnosnicima SAD-a tijekom Zimskih olimpijskih igara, koje počinju u petak u južnokorejskom Pjongčangu, priopćila je u četvrtak službena agencija KCNA prenoseći izjavu visokog dužnosnika Sjeverne Koreje.

Ministarstvo za ujedinjenje u Seulu objavilo je u srijedu da će sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una  prisustvovati ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu.

Na otvaranju će također nazočiti i američki potpredsjednik Mike Pence, koji je u srijedu najavio uvođenje dosad najoštrijih gospodarskih sankcije protiv Sjeverne Koreje koje bi trebale prisiliti Pjongjang da odustane od nuklearnog i raketnog programa. Pence nije isključio mogućnost susreta s visokim sjevernokorejskim dužnosnicima

No, sjevernokorejski diplomat Cho Yong Sama poručio je kako njegova zemlja “nikada nije molila za dijalog sa Sjedinjenim Državama niti će to činiti ubuduće”, objavila je u četvrtak KCNA.

“Da budemo jasni, nemamo namjeru sastati se s predstavnicima SAD-a tijekom našeg posjeta Južnoj Koreji”, navodi se u izvješću.

Izaslanstva iz dviju Koreja će na Zimskim olimpijskim igrama stupati pod istom zastavom, a u nekim sportovima će se i natjecati kao jedna momčad.

Cho je rekao da sjevernokorejska delegacija na Zimske olimpijske igre ide samo radi proslave te da Pjongyang nema namjeru koristiti Igre  kao jeftino propagandno sredstvo. (Hina)