Sjevernokorejska bomba 16 puta snažnija od bombe bačene na Hirošimu

Sjevernokorejsko nuklearno testiranje od 3. rujna oslobodilo je snagu od 250 kilotona što je 16 puta više od atomske bombe detonirane iznad Hirošime, izjavili su u srijedu američki stručnjaci preinačivši na više prethodne procjene.

Pjongjang je potvrdio da je naprava testirana prije deset dana vodikova bomba dovoljno mala da je se montira na raketu. Šesto nuklearno testiranje dovelo je do glasovanja u Vijeću sigurnosti o osmoj rezoluciji o sankcijama protiv Sjeverne Koreje.

Američki geološki institut USGS zabilježio je pri tom testiranju potres jačine 6,3. Organizacija za ugovor o kompletnoj zabrani nuklearnih testiranja i norveška agencija Norsar preinačile su prethodne brojke na 6,1.

Shodno tome, specijalizirana stranica 38 North Sveučilišta John Hopkins u Washingtonu objavila je da povećava prethodnu procjenu snage eksplozije navodeći brojku od “oko 250 kilotona”.

Naprava bi bila 16 puta moćnija od američke bombe od 15 kilotona koja je razorila Hiroshimu 1945.

Službene procjene eksplozije od 3. rujna jako su varirale, od 50 kilotona za Seul do 160 za Japan. 38 North prethodno je iznio brojku višu od 100 kilotona.