Sjevernokorejke, žrtve seksualnog zlostavljanja koje ostaje nekažnjeno

Žene su plijen sjevernokorejskih policajaca i ostalih predstavnika državnih službi koji ih seksualno zlostavljaju gotovo u potpunosti nekažnjeno, kaže se u izvješću o seksualnom zlostavljanju u Sjevernoj Koreji koje je u četvrtak objavila nevladina organizacija HRW.

Human Rights Watch (HRW) temelji svoju istragu na razgovorima s 54 sjevernokorejskih žena koje su prebjegle i opisuje mračnu sliku silovanja i drugih zlodjela koje im čine pripadnici službi sigurnosti ali i civili na vladajućim položajima.

Sjevernu Koreju UN optužuje između ostalog za općenita kršenja ljudskih prava. Sjevernokorejsko društvo je duboko hijerarhijsko i patrijarhalno, tradicionalne vrijednosti štovanja vlasti su ukorijenjene.

No, velika većina osoba koje su prebjegle su žene. One imaju mogućnost veće slobode kretanja od muškaraca jer ne zauzimaju dužnosničke položaje gdje bi njihova odsutnost bila primijećena.

Sjevernokorejci koje uhvate u pokušaju bijega izlažu se vrlo strogim kaznama, među kojima je mučenje i zatočenje. Ženama treba pribrojati seksualno zlostavljanje, kaže HRW.

“Svake večeri žene su bile primorane otići s čuvarom te su silovane”, rekla je jedna 30-godišnja žrtva, koja je bila zatočena u pograničnom zatvoru.

Krijumčari koji prenose robu preko granice s Kinom kako bi je prodali, što režim dopušta zadnjih deset godina, primorani su dati mito ili seksualne usluge raznim ljudima, dodaje HRW.

Ti su ljudi upravitelji javnih poduzeća, čuvari, prometni djelatnici, policajci, suci, vojnici i kontrolori u vlakovima.

Kenneth Roth, glavni direktor HRW-a, kazao je da su silovanja u Sjevernoj Koreji javna tajna, i da se generalno gledano toleriraju i ne procesuiraju.

Po podacima koje je Pjongjang dostavio UN-u, godine 2015. pet je osoba osuđeno zbog silovanja u Sjevernoj Koreji.

Pjongjang smatra da jamči “autentična ljudska prava”, objašnjavajući da Zapad nema pravo nametati svoje norme ostatku svijeta.  (H)