Povezite se

Svijet

Sjeverna Koreja: Vlak, možda Kimov, viđen u ljetovalištu

Objavljeno

-

EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Posebni vlak koji možda pripada sjevernokorejskome vođi Kim Jong Unu primijećen je u ljetovalištu u toj zemlji, prema satelitskim snimkama koje su američki stručnjaci projekta za praćenje Sjeverne Koreje, u jeku oprečnih izvješća o Kimovu zdravlju i mjestu boravka.

Projekt 38 North u svojem izvješću u subotu navodi da je vlak bio na “postaji za dužnosnike” u Wonsonu 21. i 23. travnja. Postaja je namijenjena korištenju Kimove obitelji, dodaje se.

Premda navode da je vjerojatno riječ o Kimovu vlaku, Reuters to neovisno nije mogao provjeriti, niti činjenicu nalazi li se u Wonsonu.

“Prisutnost vlaka ne dokazuje da Kim ondje boravi niti bilo što naznačuje o njegovu zdravlju, no daje težinu izvješćima da Kim boravi na elitnom mjestu na istočnoj obali”, navodi se u izvješću.

 Nagađanja o njegovu zdravlju pojavila su se prvi put jer nije prisustvovao obljetnici rođendana osnivača Sjeverne Koreje, Kimova djeda Kim Il Sunga, 15. travnja.

Kina je poslala skupinu stručnjaka u Sjevernu Koreju, uključujući medicinske stručnjake, da savjetuju Kim Jong Una, prema trima osobama upoznatim sa situacijom.

Izvješćivanje iz same Sjeverne Koreje teško je zbog stroge kontrole informacija.

Kim Jong Un, koji je na vlast došao 2011. nakon smrti svojeg oca nema jasnog nasljednika za mjesto vođe u toj nukearno naoružanoj zemlji, što bi moglo značiti veliki međunarodni rizik.

Dnevnik NK, južnokorejska internetska stranica, citira neimenovan izvor u Sjevernoj Koreji koji je u ponedjeljak rekao da je Kim na medicinskom tretmanu u odmarališnom okrugu Hyangsan, sjeverno od glavnoga grada Pjongjanga.

Rečeno je da se Kim oporavlja nakon što je bio podvrgnut kardiovaskularnom postupku 12. travnja.

Nakon toga mnoga su južnokorejska medijska izvješća citirala  su neimenovane izvore ovaj tjedan da Kim možda boravi u Wonsanu.

U petak lokalna novinska agencija Newsis  navodi južnokorejske obavještajne izvore koji izvješćuju da je u Wonsanu viđen posebni vlak za Kimovu upotrebu, a da je Kimov privatni avion ostao u Pjongjangu.

Newsis je objavio da se Kim možda sklonio od covida-19, respiratorne bolesti uzrokvoane koronavirusom.

Sjevernokorejski državni mediji zadnji put su izvijestili o tome gdje se Kim nalazi kad je predsjedao skupom 11. travnja.

Već je bilo situacija kad sjevernokorejski mediji nisu znali gdje se Kim, za kojeg se pretpostavlja da ima 36 godina, nalazi. Primjerice, 2014. nestao je na dulje od mjesec dana  a sjevernokorejska državna televizija pokazala je kasnije snimku kako šepa.

Nagađanjima o njegovu zdravlju pridonose činjenice da je žestok pušač, da je očito dobio na težini nakon preuzimanja vlasti te obiteljska anamneza kardiovaskularnih problema.

Svijet

Auschwitz traži donacije nakon što je koronavirus pogodio financije

Published

on

Bivši logor u Auschwitzu moli za donacije nakon što je bio primoran zatvoriti vrata za posjetitelje zbog pandemije koronavirusa.

Spomen područje ima zadaću očuvati koncentracijski logor koji je tijekom Drugog svjetskog rata na poljsko tlo smjestila nacistička Njemačka. Više od 1.1 milijuna ljudi, uglavnom Židova, izgubilo je živote u plinskim komorama u logoru ili od gladi, hladnoće i bolesti.

Memorijal je zatvoren za posjetitelje od 12. ožujka. Prošle godine posjetilo ga je oko 2.3 milijuna ljudi. Postoji nada da će se otvoriti početkom srpnja.

“U ovim teškim trenucima, ne možemo odbaciti naše prethodne uspjehe ili usporiti svoj posao održavanja i građenja sjećanja koje je jedini lijek za budućnost”, izjavio je direktor muzeja Piotr Cywinski.

Muzej treba donacije kako bi nastavio s edukativnim i istraživačkim projektima, nakon što im je budžet za 2020. “propao”. U 2019. imao je proračun od 113.9 milijuna zlota (193 milijuna kuna).

Konzervacija logora nije ugrožena, kažu u upravi s obzirom na to da njegov rad podržava fondacija Auschwitz-Birkenau koja je u 2020. udvostručila financijsku podršku.

Ucitavanje vijesti

Svijet

Trudeau: Kanađani “užasnuti” događajima u SAD-u

Published

on

Na novinarsko navaljivanje da komentira ponašanje Donalda Trumpa u proturasističkim prosvjedima, kanadski premijer Justin Trudeau ostao je u utorak šutjeti više od 20 sekundi, nakon čega je rekao da Kanađani “užasnuti” prate stanje u Sjedinjenim Državama.

Na dnevnoj tiskovnoj konferenciji novinar ga je upitao što misli o izjavi američkog predsjednika dan ranije u kojoj je zaprijetio da će u pomoć pozvati vojsku kako bi zaustavio nerede te o ispaljivanju suzavca u Washingtonu kako bi Trump mogao doći pred crkvu i fotografirati se.

Novinar ga je upitao i zašto sustavno odbija komentirati ponašanje Donalda Trumpa s kojim je u zamršenim odnosima i kakvu poruku to šalje stanovništvu.

Premda je inače brz u odgovorima na novinarska pitanja, Trudeau je zastao i odgovorio tek nakon više od 20 sekundi. 

“Užasnuti smo i zaprepašteni dok pratimo što se događa u SAD-u”, rekao je napokon, ponavljajući prošlotjednu izjavu o širenju nasilnih prosvjeda u toj zemlji nakon smrti Georgea Floyda za koju je odgovoran bijeli policajac.

“Ovo je trenutak kada ljude treba ujediniti”, dodao je Trudeau, ne spominjući ime američkog predsjednika. “Ovo je trenutak u kojem treba slušati i doznati koje su to nepravde koje, unatoč napretku, postoje već godinama, pa i desetljećima.”

Trudeau je, kao što je činio i ovih dana, opetovao da u Kanadi još puno toga treba učiniti u suzbijanju rasizma.

“I mi u Kanadi imamo velike izazove: sustavnu diskriminaciju, što znači da se naši sustavi, institucije, mjere, sve što provodimo, ne odnose na jednak način prema svim Kanađanima”, rekao je Trudeau.

Usto je upozorio da nije dobro uspoređivati se sa susjednom Amerikom pozivajući da se “ne gleda samo na razlike u odnosu na SAD i kaže ‘ah, ovdje je puno bolje’ “.

Ucitavanje vijesti

Svijet

Moskva zgrožena policijskim nasiljem nad novinarima u SAD-u

Published

on

Rusija je u utorak rekla da je “zgrožena” nasiljem američke policije nad novinarima a napose nad suradnicom ruske agencije Sputnjik, napadnutom dok je izvještavala o neredima što potresaju Sjedinjene Države.

“Zgroženi smo neprekidnim nasiljem koje američka policija provodi nad stranim novinarima koji izvještavaju o prosvjedima”, ističe se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Moskva je napose spomenula slučaj Nicole Russell, suradnice ruske državne agencije Sputnjik, koju je policija u ponedjeljak pogodila gumenim metkom a njezin pripadnik ju je  “srušio na tlo i doslovno gazio” premda je pokazala novinarsku iskaznicu. Ministarstvo napominje da je novinarka “zadobila brojne ozljede”.

Rusija ističe da se takva “sramotna i nezakonita brutalnost” događala blizu zidova Bijele kuće u Washingtonu.

“Sa zabrinutošću primjećujemo da je stanje medijskih sloboda u SAD-u svakim danom sve gore”, ističe ruska diplomacija pozivajući američke dužnosnike da učine sve kako bi zaustavili “policijsku samovolju” prema novinarima.

Američke gradove već tjedan dana potresaju neredi, pljačka i sukobi s policijom nakon smrti crnca kojemu je bijeli policajac koljenom prikliještio vrat i ugušio ga.

Prosvjednici prosvjeduju protiv rasizma, prekomjerne uporabe sile policije i društvene nejednakosti.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije