Sjeverna Koreja priprema novo ispaljivanje balističkog projektila

Južnokorejsko ministarstvo obrane objavilo je kako su otkrili znakove da Sjeverna Koreja priprema novo lansiranje balističkog projektila, javlja France Presse. Istu informaciju prenosi i BBC.

Najava novog lansiranja balističkog projektila pojavila se nedugo nakon što je Južna Koreja u nedjelju navečer izvela vojnu vježbu u kojoj se koristila balističkim raketama, kao odgovor na sjevernokorejski nuklearni pokus, javlja N1.

Naime, južnokorejska vojska izvela je vježbu s bojnim streljivom simulirajući napad na sjevernokorejski nuklearni lansirni poligon, pogodivši “izabrane mete u Japanskome moru”, piše južnokorejska agencija Yonhap, prenoseći priopćenje južnokorejskog združenog glavnog stožera.

“Vježba je odgovor na šesti nuklearni pokus Sjevera i u njoj su se koristile južnokorejske balističke rakete Hyunmoo i lovci F-15K”, navodi agencija.

Južnokorejska agencija dodaje da su izabrane mete bile na udaljenosti koja odgovara udaljenosti sjevernokorejskog nuklearnog lansirnog poligona Punggyeri, na sjeveroistoku zemlje.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda će se hitno sastati u ponedjeljak kako bi razgovaralo o odgovoru na novi nuklearni pokus Sjeverne Koreje.

Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska, Japan i Južna Koreja su tražili održavanje sastanka u 10 sati po lokalnom vremenu, objavilo je američko veleposlanstvo pri UN-u.