Sjeverna Koreja promjenom ustava učvrstila Kim Jong Un-ovu poziciju šefa države

Foto: HRT

Sjevernokorejski parlament odobrio je u četvrtak izmjene ustava kojima će se dodatno učvrstiti pozicija Kim Jong Un-a na čelu države, objavili su u četvrtak državni mediji.

Kim je novim ustavom u srpnju formalno imenovan šefom države i glavnim zapovjednikom oružanih snaga, što su neki analitičari protumačili kao korak prema mogućem sklapanju mirovnog sporazuma sa SAD-om. Korejski rat vođen od 1950. do 1953. zaključen je primirjem, a ne pravim mirovnim sporazumom.

Kimov pravni status “predstavnika naše države dodatno je konsolidiran kako bi se čvrsto osiguralo monolitno vodstvo Vrhovnog vođe u svim državnim pitanjima”, rekao je predsjednik predsjedništva sjevernokorejskog parlamenta Choe Ryong Hae, a prenosi sjevernokorejska agencija KCNA.

Predsjednik predsjedništva povijesno je bio nominalni šef države.

Kim je po novom ustavu kao predsjednik povjerenstva za državne poslove (SAC), vrhovnog vladajućeg tijela osnovanog 2016., vrhovni predstavnik cijelog korejskog naroda, što znači predsjednik države, kao i “vrhovni vojni zapovjednik”.

Prethodni ustav nazivao ga je samo “Vrhovnim vođom” koji je zapovijedao “cjelokupnim oružanim snagama”.

Izmjene ustava u četvrtak potvrđuju da će sjevernokorejski pravni sustav sada priznavati Kima kao šefa države.

Novi ustav omogućuje mu da proglašava zakonske propise i važne uredbe i odluke te imenuje ili opoziva diplomatske predstavnike u strane zemlje, navodi KCNA.

“Postao je de facto šef države”, rekao je Cheong Seong-chang, znanstvenik na Sejong institutu.

Kim vlada zemljom željeznom rukom i promjena titule malo će toga promijeniti u načinu kako obnaša vlast.

“Dodatnim jačanjem ovlasti predsjednika SAC-a, Kim Jong Un postao je najmoćniji vođa u povijesti Sjeverne Koreje”, ocijenila je Rachel Minyoung Lee, analitičarka NK Newsa.

(Hina)