Sjeverna Koreja pomagala Siriji da dođe do kemijskog oružja?

Foto: HRT

Sjeverna Koreja opskrbljivala je sirijsku vladu s materijalima koji se mogu koristiti za proizvodnju kemijskog oružja, objavio je u utorak list New York Times.

Ta informacija stoji u izvješću ekipe stručnjaka koji nadziru poštivanje UN-ovih sankcija nametnutih Pjongjangu.

Sjevernokorejski raketni stručnjaci također su viđeni na postrojenjima za proizvodnju kemijskog oružja u Siriji, dodaje list.

U izvješću u koje je uvid imao New York Times navodi se da je između 2012. i 2017. postojalo najmanje 40 neprijavljenih pošiljki mogućih komponenata za kemijsko oružje.

Sirija i Sjeverna Koreja imaju vrlo dobre odnose unatrag desetljećima.

Godine 2015. vlada sirijskog predsjednika Bašara al-Asada dala je ime parku u Damasku po sjevernokorejskom vođi Kim Il Sungu.

Glasnogovornik Antonija Guterresa kazao je kako glavni tajnik UN-a nije vidio izvješće, ali da je “zadnja stvar koju trebamo u Siriji još oružja”.

Sirija se složila uništiti svoje zalihe kemijskog oružja pod međunarodnim pritiskom nakon napada sarinom na područje pod kontrolom oporbe u blizini Damaska 2013.

Međutim, UN je više puta nakon toga optužio režim da koristi kemijsko oružje u napadima na civile, primjerice u napadu sarinom na Han Šejkun u travnju prošle godine. (H)