Sjeverna Koreja: Plan napada na Guam do sredine kolovoza

Foto: HRT

Neuobičajeno detaljno izvješće o planu napada pridonijelo je nastavku eskalacije napetosti između Pjongjanga Washintona nakon što je američki predsjednik Donald Trump upozorio Sjevernu Korejuranije ovoga tjedna da će se suočiti s “vatrom i bijesom” ako ne prestane prijetiti SAD-u. Sjevernokorejska službena novinska agencija KCNA nazvala je Trumpovu prijetnju “gomilom gluposti”.

“Normalan dijalog nije moguć s takvim nerazumnim čovjekom i tu djeluje samo apsolutna sila”, navodi agencija. Sjeverna Koreja objavila je u srijedu da “pažljivo razmatra plan o otvaranju vatre na područja oko Guama strateškom balističkom raketom srednjeg do dugog dometa Hwasong-12”.

U ponedjeljak su dva bombardera US B-1 poletjela s Guama i nadlijetala korejski poluotok kao dio “stalne nazočnosti”, rekao je američki dužnosnik, što govori o strateškoj važnosti Guama gdje se nalazi američka mornarička baza.

Japanski ministar obrane Itsunori Onoders izjavio je u četvrtak da Japan može legalno presresti raketu ispaljenu prema Guamu, prenijela je agencija Kyodo. Onodera je rekao odboru donjeg doma parlamenta da bi Japanu bilo dopušteno da gađa raketu na putanji prema američkom pacifičkom teritoriju ako bi bilo ocijenjeno da ona predstavlja prijetnju Japanu. To je stajalište japanske vlade. Međutim, stručnjaci kažu da Japan trenutačno nema sposobnosti da sruši raketu koja leti nad njegovim teritorijem prema Guamu.

Južnokorejska vojska priopćila je u četvrtak da zadnje izjave Sjeverne Koreje glede napada na Guam predstavljaju prijetnju Seulu i savezu Seula i Washingtona. Glasnogovornik glavnog stožera oružanih snaga Ron Jae-cheon rekao je na brifingu za novinare da je Južna Koreja spremna odmah djelovati  na bilo kakvu sjevernokorejsku provokaciju, iako vojska nije primijetila nikakvo neuobičajeno djelovanje u toj zemlji koje bi ukazivalo na provokaciju.

Guam: otočni raj i američka vojna baza

Tropski otok Guam, najveći od Marijanskih otoka u regiji Mikronezije zapadnog Tihog oceana, smatra se američkim teritorijem od 1898. Taj mali otok od samo 544 četvornih kilometara, na kojemu živi 160.000 ljudi, nalazi se oko 2000 kilometara istočno od Filipina. Japan je izvršio invaziju na Guam nakon napada na Pearl Harbour 1941. godine, ali je on vraćen pod američku vlast 1944. i postao je velika američka vojna baza.

Guam je bio ključan u američkoj vojnoj strategiji u Korejskom ratu od 1950. do 1953., a važan je bio i tijekom Vijetnamskog rata kao baza za bombardere upućivane u misije u jugoistočnoj Aziji. Drugi veliki izvor prihoda na otoku je turizam. Većina ljudi koji žive na Guamu su pripadnici naroda Kamoro i njihovi su preci moreplovci koji su došli na otok prije 4000 godina s Filipina i iz Indonezije.

Stanovnici Guama su američki građani po rođenju, ali nemaju pravo glasovanja na američkim izborima. Otokom upravlja izabrani guverner i skuština od 15 članova sastavljena od senatora. Guam se nalazi jugoistočno od Sjeverne Koreje i oko 3400 kilometara od njezine prijestolnice Pjongjanga.

Hina