Sjeverna Koreja odgađa planove o napadu na Guam – ‘Pratiti ćemo glupave postupke Jenkija’

Foto: HRT

Sjevernokorejski čelnik odgodio je svoju odluku o ispaljivanju raketa prema otoku Guamu, istaknuvši da će pratiti daljnje akcije Sjedinjenih Država, prenijeli su državni mediji te azijske države.

U prvom javnom nastupu u dva tjedna Kim Jong-un je u ponedjeljak obavio nadzor zapovjedništva vojske i proučio plan ispaljivanja četiriju raketa u blizini američkog tihooceanskog teritorija Guama, izvijestila je sjevernokorejska državna agencija KCNA. “Ako Jenkiji i dalje budu ustrajali u svojim ekstremno opasnim i bezobzirnim akcijama na Korejskom poluotoku i u njegovoj blizini, čime se testira suzdržanost DNR Koreje, ona će provesti važnu odluku koju je već objavila”, rekao je.

Planovi Pjongjanga o ispaljivanju raketa blizu Guama prošli su tjedan pojačali tenzije u regiji, a američki predsjednik Donald Trump izjavio je da je američka vojska spremna napasti Sjevernu Koreju. Dan oslobođenja, rijedak praznik koji obilježavaju obje Koreje, idući će tjedan popratiti zajednička vojna vježba SAD-a i Južne Koreje koja će zasigurno razljutiti Pjongjang.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in danas je rekao da neće biti vojne akcije bez pristanka Seula te da će njegova vlada svim sredstvima spriječiti rat. “Odluku o vojnoj akciji na Korejskom poluotoku može donijeti samo Južna Koreja i nitko drugi ne može je početi bez našeg pristanka”, istaknuo je Moon u govoru na komemoraciji obljetnice oslobođenja države od japanske okupacije iz 1945. godine, javlja HRT.

Kina, glavna sjevernokorejska saveznica i trgovinski partner, više je puta pozvala Pjongjang da zaustavi svoj program naoružavanja, a Washington i Seul da otkažu vojne vježbe kako bi smanjili napetosti. Kineski državni medij Global Times piše da Seul treba igrati ulogu tampon-zone između SAD-a i Sjeverne Koreje kako bi se izbjegao izravan sukob. “Ove će vježbe još više isprovocirati Pjongjang i očekuje se da će on imati radikalniji odgovor”, tvrdi taj medij. “Ako Južna Koreja stvarno ne želi rat na poluotoku, trebala bi pokušati zaustaviti te vježbe”, zaključuje se.

Sjedinjene Države i Južna Koreja tehnički su i dalje u ratu sa Sjevernom Korejom od Korejskog rata, koji je trajao od 1950. do 1953. i završio primirjem, ali ne i mirovnim sporazumom.