Sjeverna Koreja nema gospodarske budućnosti ako ima nuklearno oružje

EPA/LARRY W. SMITH

Američki je predsjednik Donald Trump rekao u subotu kako Sjeverna Koreja ima svijetlu gospodarsku budućnost ako bi dvije zemlje postigle dogovor, ali da nema nikakvu gospodarsku budućnost s nuklearnim oružjem.

Drugi susret Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jon Una u Vijetnamu je u četvrtak prijevremeno prekinut nakon što nisu uspjeli postići dogovor o opsegu olakšanja  sankcija Sjevernoj Koreji u zamjenu za mjere kojima bi odustala od svoga nuklearnog programa.

“Sjeverna Koreja ima nevjerojatnu, sjajnu gospodarsku budućnost ako postigne dogovor, ali nemaju nikakvu gospodarsku budućnost ako imaju nuklearno oružje”, rekao je Trump na Konferenciji konzervativne političke akcije.

Dodao je kako odnosi sa Sjevernom Korejom izgledaju “veoma, veoma jaki”.

Sjedinjene Države i Sjeverna Koreja kažu kako namjeravaju nastaviti razgovore, ali ne i kada bi moglo doći do sljedećeg kruga.

Neki odaju priznanje Trumpu što je odbio pristati na loš sporazum, dok ga drugi kritiziraju što je hvalio Kimovo čelništvo.

Propast summita ostavlja Kima u posjedu arsenala kako analitičari procjenjuju od 20 do 60 nuklearnih bojnih glava koje bi ako se postave na interkontinentalne balističke projektile mogle zaprijetiti kontinentalnom SAD-u.

Ujedinjeni narodi i Sjedinjene Države su pojačale sankcije Sjevernoj Koreji nakon što je ponovila nuklearne i projektilne probe 2017. 

Washington traži potpunu, provjerljivu i nepovratnu denuklearizaciju Sjeverne Koreje prije nego što se mogu ukinuti sankcije što je Pyongyang ranije odbacio kako “gangsterski” zahtjev.

(Hina)