Sjeverna Koreja kaže da će nastaviti nuklearne pokuse

Hina/Epa

Jedan sjevernokorejski diplomat rekao je u petak kako Pyongyang namjerava nastaviti svoj program nuklearnih pokusa u interesu samoobrane i optužio američkog predsjednika Donalda Trumpa da igra “nuklearni nogomet”, izvijestila je novinska agencija RIA.

Taj diplomat, za kojega RIA kaže da član odjela za američke studije sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova čije je ime Nam Hyok-Tsen, govorio je na konferenciji o neširenju nuklearnog oružja u Moskvi.

“Demokratska Narodna Republike Koreja stalno se uvjerava kako je razvitak nuklearnog oružja ispravan izbor. Mi jačamo našu namjeru da provodimo pokuse kako bismo neutralizirali nuklearnu prijetnju SAD-a”, navodi RIA diplomatove riječi.

RIA isto tako navodi kako je diplomat rekao na istom skupu da Trump ima “tisuće” komada nuklearnog oružja na raspolaganju te da američki čelnik igra “nuklearni nogomet”.

Prethodno je drugi visoki sjevernokorejski diplomat rekao kako Pyongyang ne namjerava razgovarati s Washingtonom o svom nuklearnom oružju ističući da je posjedovanje nuklearnog naoružanja pitanje života i smrti za Sjevernu Koreju, objavila je RIA.

Zamjenik američkog državnog tajnika John Sullivan izjavio je u četvrtak da Sjedinjene Države ne isključuju mogućnost izravnih razgovora sa Sjevernom Korejom.

“To je za nas pitanje života i smrti. Sadašnja situacija samo nas učvršćuje u stajalištu da nam je nuklearno oružje potrebno radi odvraćanja potencijalnog napada”, rekao je Choe Son-hui, direktor odjela za Sjevernu Ameriku u sjevernokorejskom ministarstvu vanjskih poslova.

“Na vatru ćemo odgovoriti vatrom”, naglasio je on na konferenciji o neširenju nuklearnog oružja u Moskvi, navodi RIA.

Hina