Sjeverna Koreja: Denuklearizacija uključuje i “uklanjanje američke nuklearne prijetnje”

EPA/KCNA

Sjeverna Koreja predana je “denuklearizaciji korejskog poluotoka” ali ona uključuje i “kompletno uklanjanje američke nuklearne prijetnje prema Koreji”, objavili su sjevernokorejski državni mediji u četvrtak.

Američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski vođa Kim Jong Un objavili su zajedničku izjavu nakon povijesnog sastanka u Singapuru u lipnju, u kojoj je potvrđena predanost Sjeverne Koreje da “djeluje u smjeru potpune denuklearizacije korejskog poluotoka”.

Sukobljeni ili nejasni pogledi na proces “denuklearizacije” zakomplicirali su pregovore koji su sada, čini se, zaustavljeni.

Sjevernokorejska izjava, koju je objavila državna agencija KCNA, jedno je od najjasnijih objašnjenja danih nakon lipanjskog sastanka o tome kako Sjever vidi proces denuklearizacije.

“Kada spominjemo korejski poluotok, pojam obuhvaća Demokratsku Narodnu Republiku Koreju (DPRK) plus teritorij Južne Koreje gdje je raspoređeno američko nuklearno oružje i druge forme agresorskih snaga”, objavljeno je na KCNA.

“Kada spominjemo ‘denuklearizaciju korejskog poluotoka’ također treba biti jasno shvaćeno da to znači potpuno uklanjanje nuklearnih prijetnji ne samo sa Sjevera i s Juga već i iz drugih susjednih zemalja”, naglašeno je u objavi.

Sjeverna Koreja odbija američke pozive na jednostranu denuklearizaciju te naglašava kako bi Washington trebao napustiti ideju da će prisiliti Pjongjang da odustane od nuklearnog oružja kroz “pritiske i ugnjetavanje”. (h)