Sjeverna Italija guši se u smogu

Na sjeveru Italije smog je zadnjih dana dosegao alarmantne razine zbog čega je Torino pozvao građane da zatvore prozore, ne izlaze van i izbjegavaju sportske aktivnosti na otvorenom.

U gradu je u srijedu zabilježena koncentracija finih čestica od 114 mikrograma po metru kubičnom, više od dva puta više od maksimalno dopuštene razine od 50 mikrograma.

Od početka godine ta je granica prijeđena 69 dana, a dopušteno je 35 dana.

Ocijenivši situaciju “kritičnom”, gradske vlasti pozvale su starije građane, djecu i osobe koje imaju srčane i dišne probleme da ostanu što je moguće više u zatvorenom i da ne otvaraju vrata i prozore.

Ne savjetuju se ni intenzivne i duge tjelesne aktivnosti na otvorenom, dok se biciklistima i pješacima savjetuje da se zadržavaju vani što je kraće moguće i da izbjegavaju jak promet.

Grad je također ograničio kretanje dizelskih vozila.

Slične mjere ograničenja prometa uvedene su i u drugim gradovima, posebice Milanu, gdje je koncentracija finih čestica u četvrtak iznosila 90 mikrograma po metru kubičnom.

Gradonačelnik Milana Giuseppe Sala ocijenio je da bi trebalo poduzeti strukturne mjere na europskoj razini kako bi se smanjilo smog.

Takve razine zagađenja uobičajene su na sjeveru Italije u prosincu i siječnju zbog njezina geografskog položaja. Sada su uzrokovane izostankom oborina.

Talijanski astronaut Paolo Nespoli objavio je u srijedu na Twitteru fotografiju velikog crnog oblaka nad sjevernom Italijom, uz komentar: “Dolina rijeke Po prije nekoliko sati: magla ili smog?”

Talijanski ministar za okoliš Luca Galletti ocijenio je da je riječ o jako složenom problemu i istaknuo da se on tiče svih velikih gradova, a ne samo Italije.

“Prvi ću reći da nemam čarobni štapić. Da imam, upotrijebio bih ga”, rekao je, navodeći mjere koje bi pridonijele rješenju kao što su razvoj održivog prometa i učinkovitiji sustavi grijanja.

Hina