Sjeverna i Južna Koreja započele pregovore o sudjelovanju Pjongjanga na zimskim olimpijskim igrama

Predstavnici Sjeverne i Južne Koreje započeli su u ponedjeljak pregovore o sudjelovanju Pjongjanga na zimskim olimpijskim igrama i Sjevernokorejci su ponudili da će poslati umjetničku skupinu na igre koje se održavaju sljedećeg mjeseca  u južnokorejskom gradu Pjongčangu , prenijeli su južnokorejski mediji.

Susret je počeo u pograničnom selu Panmunjom u kojemu je 1953. potpisano primirje nakon Korejskog rata.

To su prvi pregovori na razini radnih skupina otkad se prošloga tjedna Sjever suglasio da će poslati izaslanstvo na igre koje se održavaju od 9. do 25. veljače u Južnoj Koreji.

Seul je u petak predložio da se razgovori usmjere na moguće sudjelovanje sjevernokorejskih sportaša na igrama no čini se da je Sjeverna Koreja zainteresiranija za razgovore o nastupima umjetničke skupine, prema ministarstvu ujedinjenja u Seulu.

Pregovori se vode o broju izvođača, njihovu rasporedu nastupa i ruti putovanja, izvijestila je agencija Yonhap.

Sjevernu Koreju na razgovorima predstavljaju četiri dužnosnika među kojima i direktor u ministarstvu kulture te vođa pop grupe Moranbong koju je osnovao sjevernokorejski vođa Kim Jong Un.

Sjeverna je Koreja u ponedjeljak, prema informacijama iz službenih južnokorejskih izvora, zatražila da se o mogućem slanju sjevernokorejskih sportaša razgovara u srijedu. (Hina)