Sjednica Vlade: na dnevnom redu – proračun!

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Na sjednici Vlade RH bit će rebalans ovogodišnjeg i prijedlog državnog proračuna za 2018., a ministar financija Zdravko Marić najavio je i kako će zajednička obilježja ta dva prijedloga biti odgovorno upravljanje javnim financijama, daljnje smanjivanje javnog duga, kao i deficita, koji je, kako je rekao, već lani bio na povijesno niskoj razini, javlja N1.

Istaknuo je da je ovo druga godina za redom u kojoj se proračun ostvaruje bolje nego se prvotno planiralo. Rebalansom će najveći dio sredstava bit usmjeren za rješavanje određenih dugova i dubioza koje u pojedinim sustavima postoje već dugi niz godina, poglavito u zdravstvenom sustavu.

Uz to, naći će se financijska sredstva za aktualne trenutke, primjerice za elementarne nepogode pa će iznos za sanaciju šteta povećati s 20 na 100 milijuna kuna.

Ovogodišnji proračun rađen je uz planirani deficit opće države od 5,6 milijardi kuna ili 1,6 posto, a prijedlogom rebalansa proračuna on bi trebao biti znatno niži, unutar 1 posto.

Ministar Marić najavio je i da će prijedlog proračuna za 2018. “također biti na tom tragu”, odnosno da rashodna strana mora “ostati pod kontrolom”.

Prema Smjernicama ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2018.-2020., koje je Vlada usvojila u srpnju, prihodi se u proračunu za 2018. planiraju na razini od 127,9 milijardi kuna, a rashodi na 132,9 milijardi kuna, dok se deficit opće države projicira na razini od 0,8 posto BDP-a, uz stopu gospodarskog rasta od 2,8 posto.