Sjednica Predsjedništva: Dan D za Bernardića ili pobunjenike

Davor Bernardić /foto HINA

Na ulasku u sjedište SDP-a Bojan Glavašević kratko je poručio da se treba ispričati građanima koji su stranci dali povjerenje, da bi ga oni potrošili na međusobno svađanje.

Podsjetimo, posljednjih dana u najvećoj oporbenoj stranci traje borba pismima. Dok osam gradonačelnika apelira na Predsjedništvo da smire situaciju jer, kako kažu, takav SDP ne može opstati, onaj drugi dio stranke okupljen oko istaknutih SDP-ovaca pokrenuo je peticiju kojom od Bernardića traže da odstupi s položaja predsjednika jer nisu zadovoljni načinom na koji vodi stranku.

Potpise za Bernardićevu smjenu bili su, kako se u početku samo navodno spominjalo, počeli prikupljati istaknuti SDP-ovci, među kojima Siniša Hajdaš Dončić, Peđa Grbin, Mihael Zmajlović i Vedran Babić, a riječki gradonačelnik Vojko Obersnel urekao je da će pismo koje je i sam potpisao vjerojatno ovog tjedna biti predano Bernardiću.

Grbin je izjavio da “nije tajna da stanje u SDP-u nije dobro”: “Jedini pravi način da se situacija u SDP-u riješi jest razgovor i dogovor, odnosno donošenje odluke o raspisivanju izbora za sva tijela stranke, pa da članovi odluče. Mi sada ne funkcioniramo kao ozbiljna stranka”.

Na pitanje tko bi trebao doći na čelo stranke nakon Bernardića, Grbin je odgovorio da postoje Statutom propisane procedure za izbor stranačkih tijela te da će oni koji smatraju da zaslužuju povjerenje članova izaći pred njih s kandidaturom.

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina poručio je da dijeli zabrinutost o događanjima u stranci, ali i istaknuo daBernardić ostaje predsjednik do redovnih stranačkih izbora.

Upitan kako komentira sukob Obersnela s Bernardićem na društvenim mrežama, Komadina je odgovorio kako svatko ima pravo na svoj stav, ali i poručio kako bi bilo normalno da se taj stav iznosi na stranačkim tijelima.

Pitanje je mogu li pobunjeni SDP-ovci na Glavnom odboru doći do 52 glasa, koliko je potrebno za sazivanje izvanredne stranačke konvencije na kojoj bi se glasalo o nepovjerenju Bernardiću, a s obzirom na to upitno je i što će se dogoditi s predvodnicima pobune – hoće li biti isključeni iz stranke, ili sami istupiti što su neki od njih i najavljivali ukoliko njihova inicijativa ne dobije zeleno svjetlo.