Sjedinjene Države uhitile prosvjedujuće vjerske poglavare na graničnom prijelazu

Trideset dvoje vjerskih poglavara i aktivista koji su prosvjedovali klečeći ispred interventne policije uhićeno je u utorak na graničnom prijelazu nedaleko od San Diega tijekom prosvjeda podrške karavani izbjeglica iz Središnje Amerike.

Preko 400 prosvjednika, od kojih su mnogi bili predstavnici crkava, sinagoga, džamija i drugih vjerskih zajednica zatražili su zaustavljanje zatvaranja i deportacije migranata te od SAD-a traže da izrazi dobrodošlicu migrantima iz centralnoameričke karavane koja je stigla u meksičku Tijuanu u studenom.

Uz pjesmu i molitvu vjerski poglavari kretali su se u redovima od četiri do šest, neki od njih noseći majice s natpisom “Ljubav ne poznaje granice”.  Savezni agenti su im stavili lisice i odveli ih čim su ušli u zabranjen prostor u blizini granične ograde.

“Kao kveker koji vjeruje u ljudskost koja nam je zajednička… pozivamo SAD da poštuje prava migranata”, rekao je predstavnik te kršćanske zajednice Joyce Ajlouny.

Glasnogovornik pograničnih snaga Theron Francisco rekao je kako je 31 osoba uhićena zbog nezakonitog ulaska u zabranjenu zonu, a jedna osoba jer je napala saveznog agenta.

Uhićenja predstavljaju drugi sukob s američkim vlastima otkako je karavana stigla do Tijuane. Američki pogranični agenti ispalili su suzavac na migrante 25. studenog nakon što su ih migranti, navodno, napali kamenjem.

Na tisuće migranata živi u prepunim skloništima i kampovima u Tijuani nakon putovanja iz Središnje Amerike u bijegu od siromaštva i nasilja. Vjerojatno je da će još čekati tjednima ili mjesecima kako bi podnijeli zahtjev za azilom na američkoj granici.

Podaci koje je objavila američka pogranična služba pokazuju porast broja zahtjeva za azilom od 67 posto u odnosu na prošlu godinu.

Američki imigracijski dužnosnici kažu da podnositelji tih zahtjeva, od kojih su mnogi prihvaćeni, koriste pravni vakuum koji omogućava migrantima da uđu u SAD dok čekaju sudsko ročište o podnesenom zahtjevu za azilom.

“S obzirom na to da će većina zahtjeva biti odbačena na sudu Kongres treba riješiti taj vakuum”, kaže prvi čovjek pogranične službe Kevin McAleenan.

Vođe prosvjeda napominju kako je predsjednik Donald Trump predstavio karavanu kao sigurnosnu prijetnju kako bi ojačao svoju “anti-migrantsku” politiku i dodatno ograničio pravo migranata na azil.

Američki je sudac u studenome blokirao Trumpov proglas zabrane traženja azila za migrante koji prijeđu američko-meksičku granicu nezakonito. (h)