Sjećanje na poginule redarstvenike u Strugi Banskoj

STRUGA BANSKA, 27. srpnja 2023. –Svečanim mimohodom do spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, te prigodnim programom, u pounjskoj Strugi Banskoj u četvrtak je obilježena 32. obljetnica herojske pogibije 13 hrvatskih redarstvenika.

Ovom sjećanju na herojsku obranu Pounja nazočili su i izaslanik potpredsjednika Vlade, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, glavni ravnatelj policije Nikola Milina i izaslanik potpredsjednika Vlade, ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, državni tajnik Špiro Janović, uz brojne visoke policijske dužnosnike, predstavnike lokalne samouprave, mještane Pounja i hrvatske branitelje.

Milina: Redarstvenici su ugradili živote u temelje RH i policije

Glavni ravnatelji policije Nikola Milina rekao je da je početkom Domovinskog rata policija, kao jedina organizirana snaga, odigrala presudnu ulogu u obrani domovine.

“Sjetimo se događaja od Pakraca, Krvavog Uskrsa, Borova Sela, Gline i ovog u Strugi Banskoj, gdje je naš heroj Mile Blažević – Čađo s kolegama žrtvovao svoj život za našu domovinu. Ovo je nezapamćen herojski podvig u kojem je raznio neprijateljski oklopnjak, kako bi spasio svoje sumještane. Ovi redarstvenici, zajedno sa 765 poginulih i 22 nestala redarstvenika, ugradili su svoje živote u temelje Republike Hrvatske, ali i Hrvatske policije”, rekao je Milina.

26. srpnja 1991. godine u Strugi Banskoj, braneći mještane od agresora, poginula su desetorica hrvatskih policajaca, osmorica iz PU zagrebačke i dvojica iz PU sisačko-moslavačke.

Upravo se tu dogodio herojski čin hrvatskog policajca Mile Blaževića -Čađe iz Struge. On je žrtvovao vlastiti život kako bi uništio oklopljeni kamion s dva protuavionska topa ispred kojega se kretao „živi štit“, zarobljeni civili iz pounjskih sela.

Mile Blažević – Čađo, koji je u tom trenutku bio na straži u rovu iza zida, izašao je, skočio na vojni transporter, viknuo sumještanima u živom štitu da legnu i bacio bombe. U tom trenutku agresor je počeo pucati po njemu, a budući da je bio opasan eksplozivom, sve je eksplodiralo. U toj mu je akciji pomogao i Željko Filipović, prometni policajac iz Dugog Sela.
Od eksplozivne naprave kojom je uništen oklopljeni kamion obojica su poginula.

Tog dana svoj život za obranu domovine dali su i njihovi kolege Davor Vukas, Branko Vuk, Zoran Šaronja, Mile Pušić, Ivica Perić, Žarko Gundić, Mladen Halapa i Goran Fadljević.U obrani hrvatskog Pounja poginula su još trojica službenika Policijske uprave zagrebačke: Marijan Parlov, Drago Matijević i Šefik Pezerović.„Uvijek je emotivno u Strugi Banskoj, a posebno je emotivno kad se sjetimo junačkih djela Mile Blaževića – Čađe i Željka Filipovića. Oni su svjesno izgubili svoje živote da bi spasili živote svojih sumještana, a to mogu samo najveći među najvećim herojima Domovinskog rata. Njihova junačka djela nam trebaju biti nadahnuće u svakodnevnom životu i prilikom obavljanja naših poslova, a isto tako i privatnom životu. Hvala Ministarstvu unutarnjih poslova i ministru Božinoviću, koji su prepoznali junačka djela na području naše županije, koji su prepoznali značaj i Struge Banske i napada na policijsku postaju u Glini i što su ova obilježavanja podignuta na najvišu razinu i zaista je ovo obilježavanje bilo vrlo dostojanstveno,“ rekao je u ovoj prigodi sisačko-moslavački župan.