Sisak: Župan Celjak i ministar Aladrović o obnovi objekata socijalne skrbi

O obnovi ustanova socijalne skrbi i proširenju kapaciteta domova za starije i nemoćne u potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji bilo je u petak riječi na sastanku župana Ivana Celjaka i resornog ministra Josipa Aladrovića.

U Domu za starije i nemoćne osobe Sisak završena je obnova Odjela za demencije te je time omogućen nastavak provođenja EU projekta “Živim(o) s Alzheimerom”, priopćila je u petak županija.

Troškove obnove u iznosu od oko 331 tisuće kuna snosio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje koji će izdvojiti i preko osam milijuna kuna za novo pročelje sisačkog Doma pa će jedna od najprepoznatljivijih zgrada u centru Siska dobiti i novi izgled.

Namjera Sisačko-moslavačke županije je i korisnike Doma za starije i nemoćne osobe Petrinja vratiti na područje županije do obnove njihovog matičnog objekta.

Radovi na tog objekta su u tijeku, a osim konstrukcijske obnove Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje sanirat će i štetu na instalacijama i unutrašnjim dijelovima Doma.

Županija podsjeća da je još 21. listopada donijela odluku o obavljanju djelatnosti petrinjskog Doma u dislociranoj jedinici u Šašu na području Sunje, gdje su Hrvatske šume ustupile županiji na korištenje objekt s kapacitetom do 19 korisnika.

Na sastanku župana Celjaka s s ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipom Aladroviće mbilo riječi i o Centru za socijalnu skrb Glina čiji objekt će ministarstvo također obnoviti, ali i osam centara za starije koji će se graditi u Hrvatskoj.

Sisačko-moslavačka županija je navela da u suradnji s resornim ministarstvom planira razvijati dodatne kapacitete za starije sugrađane na području moslavačkog i zapadnoslavonskog dijela županije.

Štete koje su u potresu nastale na županijskim objektima poput škola, bolnica, domova zdravlja i domovi za starije i nemoćne procjenjuju se na preko 750 milijuna kuna.