Sisak: Tehnološka transformacija uvjet razvoja županije

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Sisačko-moslavačka županija, nekad poznata kao industrijska regija, u traženju novih razvojnih pravaca šansu vidi u tehnološkoj transformaciji malog i srednjeg poduzetništva, a toj je temi u srijedu bio posvećen skup u Sisku, održan u sklopu kampanje Wartify, Europskog udruženja razvojnih agencija EURADA.

Sisački stručni skup, kao jedan od 240 sličnih koliko ih se istodobno održava u Europi, organizirala je Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije SIMORA, kao članica EURADA.

Sudionici rasprave bili su donositelji strateških odluka, mali i srednji poduzetnici, te predstavnici posredničkih organizacija. Tehnološka transformacija i primjena suvremenih, digitalnih tehnologija danas je uvjet opstanka i razvoja, jedan je od temeljnih zaključaka skupa. Zbog toga je, kako je naglasila Andreja Šeperac iz SIMORA-e, nužno stalno povećanje svijesti o potrebi tehnološke transformacije.

Kao primjere dobre prakse, predstavnici uspješnih tvrtki sisačkog Applied Ceramicsa, Poduzetničkog inkubatora PISAK, Start up Marcoma, kutinskog Selka i Almosa, te Poduzetničkog inkubatora PISMO iz Novske, govorili su o svojim iskustvima. Na skupu je također bilo riječi o mogućnostima izrade projekata i njihovog financiranja.

“Predstavili smo projekte i primjere koji su sukladni strategiji i preporukama Europske unije. Prelazak na nove tehnologije, nabavka novih strojeva, korištenje novih znanja uvjet su da držimo korak sa svijetom. Nastojali smo na ovaj način potaknuti sve naše poduzetnike, kako bi postali konkurentni u Europi”, rekao je direktor SIMORA-e Mario Čelan.

Dodao je kako je mnogo objavljenih natječaja koje poduzetnici mogu iskoristiti, ali da nisu dovoljno upoznati sa svim mjerama. Nažalost, istaknuo je, prekrajanjem regija po stupnju razvijenosti sada mali poduzetnici mogu kao poticaje koristiti tek 45 posto bespovratnih sredstava, a srednji poduzetnici 35 posto.

Zbog toga se, upozorio je, tvrtke rijetko odlučuju na nabavku nove tehnologije, pa županija još uvijek kaska za drugima, no političkom odlukom i revizijom projekata to je moguće promijeniti.

Čelan je pozvao poduzetnike da se obrate Razvojnoj agenciji, koja će im pomoći da brže unaprijede svoju djelatnost i povežu se s Europskom unijom.