Sisak: Sindikati Ine očekuju da ih primi premijer Plenković

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Tri sindikata koji djeluju u Ini – Sindikat naftnog gospodarstva (SING), Inaš i Sindikat naftne energetike, kemije i nemetala (EKN) traže od Vlade da im odgovori na nekoliko važnih pitanja vezanih uz opstanak Rafinerije nafte u Sisku i, kako su danas rekli njihovi čelnici, očekuju da će ih do 16. veljače na razgovor primiti premijer Andrej Plenković.

Na sastanku u Sisku sindikalisti su izvijestili svoje članove da su razgovori s Upravom Ine završeni te da od premijera traže da odgovori na pitanja što je s otkupom dionica od MOL-a i hoće li, ako se pronađe strateški partner, jedan od uvjeta ugovora biti opstanak obiju rafinerija u Hrvatskoj (sisačka i riječka).

“Te odgovore moramo dobiti, a ako s njima ne budemo zadovoljni, poduzet ćemo sindikalne akcije”, rekao je predsjednik EKN-a Željko Klaus. Dodao je kako prijeti opasnost da Uprava Ine ponudi i veće otpremnine za 40-ak radnika Rafinerije nafte u Sisku koji su višak te tako ubrza najavljeno gašenje vitalnoga proizvodnog pogona, što bi značilo i prekid proizvodnje.

Predsjednik Inaša Zdenko Mučnjak rekao je kako je gašenje postrojenja FCC-a (fluid katalitičko krekiranje) mnogo veći problem od tih 40 radnih mjesta.

Podsjetio je da odluku o “organizacijskim promjenama” nije mogla donijeti sama Uprava, nego je suglasnost morao dati i Nadzorni odbor u kojem su predstavnici Vlade kao suvlasnika. “Zbog toga se Vlada mora očitovati o sudbini rafinerija i cijele Ine”, rekao je Mučnjak.

Istodobno, kako je rekla predsjednica SING-a Jasna Pipunić, zaposlenici Ine nemaju pravu informaciju pa bi im članovi menadžmenta trebali obrazložiti svoje odluke.

Čelnici triju sindikata pozvali su sve sindikate i Stožer za obranu sisačke Rafinerije na zajedništvo jer su im ciljevi u ovakvim kriznim situacijama jednaki.

Radnici koji su bili na današnjem sastanku upozorili su da prestanak rada FCC-a sigurno znači i zatvaranje Rafinerije, a svjedočili su i da je zaustavljeno zapošljavanje mladih kako bi se odlaskom radnika u mirovinu ona sama urušila.

Također je rečeno da su zatajile lokalna i regionalna zajednica, koje su već trebale održati tematske sjednice gospodarsko-socijalnih vijeća.