Sisak: Predstavljena knjiga “Prva hrvatska ratna lađa i Sisački mornari”

U Sisku je u utorak predstavljena knjiga “Prva hrvatska ratna lađa i Sisački mornari” Dragutina Baumana, koja brojnim dokumentima i fotografijama govori o opremanju i naoružavanju broda “Slavonac” u listopadu 1991. i njegovoj obrambenoj ulozi na rijeci Savi u Domovinskom ratu.

Naime, prije 30 godina, 2. listopada 1991. naoružani patrolni brod PB 91, s devet članova posade, i službeno je odlukom zapovjednika ZNG-a za Banovinu, pukovnika Bože Budimira, raspoređen u obrambenu funkciju na rijeci Savi. Na taj je način zaplovila na Savi prva hrvatska ratna lađa i utemeljen mornarički odred, rečeno je.

Knjiga autora Dragutina Baumana “Prva hrvatska ratna lađa i Sisački mornari” na temelju brojnih dokumenata i fotografija govori o opremanju i naoružavanju ratnog broda “Slavonac”, te njegovom ratnom putu.

Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor rekao je tom prilikom kako se u knjizi govori o ratnim zbivanjima o kojima se dosad premalo znalo. “Knjiga je važan doprinos cjelovitom prikazu Domovinskog rata na području Siska i Banovine, ali i Hrvatske općenito”, istaknuo je Nazor.

Kapetan Janko Brnardić, jedan od inicijatora i suradnika na knjizi, spomenuo je da sačuvani brodski dnevnik sadrži sve bitne činjenice o ratnim putu i svim akcijama prve hrvatske ratne lađe, koja je bila preteča ratne mornarice. Tako je ostalo zapisano da su već 5. listopada 1991. u prvom ratnom djelovanju, nakon polijetanja MIG-ova agresorske Jugoslavenske vojske s bihaćkog aerodroma, topovima s ratnog broda “Slavonac” oborena dva MIG-a, jedan je pao odmah, a drugi teško oštećeni nešto kasnije.

O knjizi, kao vrijednoj zbirci ratnih zapisa i svjedočenja mornara govorili su izaslanik Tome Medveda, potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, Vjekoslav Andrić, izaslanik Marija Banožića, ministra obrane, general pukovnik Drago Matanović, akademik Nikola Ljubešić, zapovjednik 1. satnije rječnih brodova Tomislav Odak i drugi.