Sisak: Otvoren novouređeni mikrobiološki laboratorij HZJZ-a

Pixabay

Pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) Sisačko-moslavačke županije otvoren je u ponedjeljak novouređeni i suvremeno opremljeni mikrobiološki sigurnosni kabinet Službe za medicinsku mikrobiologiju i parazitologiju.

Modernizirani laboratorij omogućuje operaterima maksimalnu zaštitu u radu s najopasnijim i najinfektivnijim uzročnicima zaraznih bolesti, što će omogućiti i dijagnostiku koja se dosad nije mogla obavljati.

Ravnatelj Zavoda Inoslav Brkić rekao je da Služba obavlja dijagnostiku za sisačku Opću bolnicu, Neuropsihijatrijsku bolnicu u Popovači, dislocirano bolničko odjeljenje za plućne bolesti u Petrinji i Lječilište u Topuskom. Svake se godine u laboratoriju obradi oko 70.000 uzoraka, a sada će taj broj biti i veći.

“Zahvaljujući pomoći Sisačko-moslavačke županije u modernizaciji laboratorija, ispunili smo sve uvjete za nove akreditacijske postupke. Sada naš laboratorij izgleda kao i drugi najsuvremeniji laboratoriji te vrste u svijetu, a u radu ostvarujemo najviše standarde. Našim građanima stoje na raspolaganju najsuvremenije dijagnostičke metode, a postupak dijagnosticiranja je osjetno ubrzan”, rekao je Brkić.

Modernizacija laboratorija rezultat je stalnog ulaganja Sisačko-moslavačke županije u zdravstvo, rekao je župan Ivo Žinić istaknuvši kako je unaprjeđenje zdravstvene zaštite stanovnika i sigurnosti zdravstvenih radnika obveza Županije. Također je najavio daljnju suradnju pri nabavi nove opreme. (Hina)