Sisak: Oporbeni skupštinari kazneno prijavili župana Žinića

Iako je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić (HDZ) obrazložio da su sve nepravilnosti navedene u izvještaju državne revizije o financijskom poslovanju županije u 2018. rezultat krivog knjiženja, oporbeni županijski vijećnici protiv župana su podnijeli kaznenu prijavu zbog četiri kaznena djela.

 Kako su u srijedu naveli na konferenciji za novinare, oporbenjaci terete župana za povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, zloporabu u postupku javne nabave, krivotvorenje službene ili poslovne isprave te zloporabu položaja i ovlasti.

 Mostov vijećnik Milan Brigljević zatražio je neopozivu ostavku župana te pozvao mjerodavne institucije da stanu na kraj bahatom ponašanju županijskih čelnika, a Vladu da intervenira za spas županije koja je “pred bankrotom”. 

 “Već smo prije dvije godine upozoravali na sumnjivo upravljanje financijama. Iako su problemi već onda bili vidljivi, tek smo sada iz medija saznali za brojne nezakonitosti. Mada je nalaz revizije bio objavljen već u listopadu prošle godine, istina se od nas skrivala, a na sjednicama Županijske skupštine nikada se nije raspravljalo o revizijskom izvještaju”, poručio je Brigljević.

 Da županija ne može servisirati svoje obveze vidi u tome da još nije isplatila sredstva prema većem broju korisnika, prozivajući župana da obmanjuje građane i premijera.

 Mijo Latin iz Kluba vijećnika HSS-a i HSP-a rekao je kako bi nakon ovakvog nalaza revizije, gdje su navedena kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta, u svakoj normalnoj državi dužnosnik podnio ostavku. Latin smatra da se sva šteta počinjena za proračun pokušala zataškati, zbog čega nužnom drži kaznenu prijavu protiv župana kojega posebno optužuje za nenamjensko trošenje novca. 

 Mostov vijećnik Petar Ćosić upozorava pak da je zdravstveni sustav u županiji u kolapsu, jer nedostaju timovi zdravstvene zaštite, medicinske sestre i liječnici, pa je zdravstvena zaštita za građane sve nedostupnija.

(Hina)