Sisak: Oporba je mnoge županijske projekte nazvala obmanom

Predstavnici oporbe u sisačko-moslavačkoj Županijskoj skupštini ustvrdili su u srijedu za županijske projekte koje je jučer predstavio župan Ivo Žinić da je riječ o obmanjivanju javnosti i vijećnika, a spornim smatraju kreditno zaduživanje Opće bolnice od 40 milijuna kuna za izgradnju središnjeg paviljona.

Čelnici klubova vijećnika Mosta i HSP-HSS-a te vijećnici SDA, HDRS-a i nezavisni vijećnik rekli su novinarima kako spornim smatraju kreditno zaduživanje Opće bolnice za izgradnju središnjeg paviljona od 40 milijuna kuna.

Dan nakon što je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić održao konferenciju za novinare na kojoj je predstavio županijski proračun i projekte koji će se iz njega financirati, predstavnici oporbe za više su projekata rekli kako je riječ o obmanjivanju javnosti i vijećnika.

Petar Ćosić iz Mosta rekao je kako je još prije mjesec dana župan Žinić govorio da je financijska konstrukcija zatvorena i da će dio investicije sufinancirati ministarstva zdravstva i financija te Sisačko-moslavačka županija, ali čini se da je najavljena pomoć izostala.

“Pitamo se želi li se kreditnim zaduživanjem nešto prikriti ili se na taj način želi osigurati likvidnost Opće bolnice koja je u golemim gubicima. Najava da će se kredit vraćati od decentralizinih sredstava znači da će se za povrat kredita dugoročno koristiti novac od primarne zdravstvene zaštite”, rekao je Petar Ćosić iz Mosta.

Ujedno se požalio da oporba ne može dobiti podatke o novoj kategorizaciji bolnice pa je moguće pretpostaviti da će sisačka bolnica postati lokalna jer joj se broj korisnika u odnosu prema broju stanovnika znatno smanjio.

Na temelju dokumenata, oporba tvrdi kako je projekt zbrinjavanja opasnog azbestnog otpada u Glini bio planiran, a nije slučajna pogreška kako je rekao župan Žinić.

Već prije lokalnih izbora, županijska vlast Ive Žinića donijela je odluku o četiri lokacije za odlaganje azbestnog otpada, rekao je Milan Brigljević iz Mosta pokazujući planove gospodarenja otpadom iz općina Topuskog i Gvozda, gdje stoji kako će se azbestni otpad odlagati u Glini, a, kako je dodao, državnim planom nije predviđena lokacija odlagališta takvog otpada na području Sisačko-moslavačke županije.

Obmanom su nazvali i projekte razvoja poljoprivrede jer, kako je rekao Mijo Latin iz HSS-a, u županiji nikad nije bilo manje OPG-ova i grla stoke. Iznos za poticaje, dodao je, spao je s 15 na tri milijuna kuna. “Još nisu isplaćeni poticaji za prošlu godinu, što znači da je župan ukrao jednu godinu poticaja”, rekao je saborski zastupnik Mijo Latin.

Predstavnici oporbe zaključili su kako u županiji nema demokracije jer ne mogu dobiti odgovor ni na jedno pitanje. O svojim sumnjama, kako su najavili, obavijestit će Policijsku upravu i DORH. (Hina)