Sisak dobio Trg 120. brigade Hrvatske vojske “Ban Toma Bakač”

Izvor: braniteljski portal

Na poticaj sisačke Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 120. brigade “Ban Toma Bakač” te odlukom sisačkog Gradskog vijeća, novouređeni prostor između Autobusnog kolodvora i Frankopanske ulice dobio je naziv te brigade, a tablu s imenom trga u četvrtak su zajednički otkrili gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i predsjednik Udruge, brigadni general Vlado Hodalj.

Nakon minute šutnje za 27 poginulih pripadnike brigade te ostale poginule hrvatske branitelje, general Hodalj je podsjetio na ratni put brigade od utemeljenja 1. rujna 1991. do 15. srpnja 1992. godine, kada je pripojena Operativnoj zoni Zagreb, odnosno 57. brigadi Hrvatske vojske.

Brigada, kroz koju je prošlo oko 2500 branitelja, odigrala je važnu ulogu u obrani Siska i Hrvatske na položajima u Poli, Komarevu, Mošćenici, Rakovom polju, Farkašiću i drugima, pa je višekratno odlikovana, a njeni pripadnici unaprjeđivani.

“Nažalost, uloga 120. brigade se još uvijek umanjuje, a istina prešućuje. Riječ sve češće dobivaju ratni statisti”, rekao je Hodalj te zahvalio Gradskom vijeću i gradonačelnici uz napomenu da su pripadnici brigade ponosni što trg nosi ime njihove postrojbe.

Gradonačelnica Ikić Baniček je napomenula kako je bilo krajnje vrijeme da se otkrije ploča s imenom brigade, te i na taj način oda počast njenim pripadnicima. “U Domovinskom ste ratu potvrdili i domoljublje i čovjekoljublje kao trajne vrijednosti”, poručila je okupljenim pripadnicima te brigade.