Sisak dobio suvremeno reciklažno dvorište vrijedno 5,3 milijuna kuna

Upravo kada je to građanima najpotrebnije, u Sisku je u ponedjeljak otvoreno suvremeno reciklažno dvorište Sisak Novi na kojemu će građani moći odlagati sve vrste kućnog otpada, uključujući i krupni otpad.

Novo reciklažno dvorište namijenjeno je građanima koji bez naknade mogu predati razne vrste otpada za koji će se pobrinuti tvrtka Gospodarenje otpadom Sisak d.o.o.

Radno vrijeme bit će od ponedjeljka do petka od osam do 20 sati te subotom od osam do 13 sati.

U reciklažnom dvorištu mogu se odvojeno odložiti gotovo sve vrste otpada koji nastaje u kućanstvu (papir i karton, metalna, staklena i plastična ambalaža i ostala plastika, otpadni tekstil i odjeća, krupni (glomazni) otpad, jestiva ulja i masti, deterdženti, lijekovi, baterije i akumulatori, električna i elektronička oprema) te građevni otpad iz kućanstva od manjih popravaka (beton, opeka, crijep, pločice i keramika, kabelski vodiči, izolacijski i građevinski materijal).

Sav otpad koji se ne smije odlagati u spremnike za odvojeno prikupljanje na kućnom pragu ili kontejnere na zelenim otocima može se odložiti u reciklažno dvorište, izvijestili su iz tvrtke Gospodarenje otpadom Sisak d.o.o.

Reciklažno dvorište u Capraškoj ulici drugo je reciklažno dvorište u Sisku, a izgrađeno je u skladu s ugovorom o dodjeli nepovratnog novca za projekte koji se financiraju iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju od 2014. do 2020.

Ukupna vrijednost projekta je veća od pet milijuna kuna (5.366.805 kuna), od čega je nepovratno iz Europske unije 4.291.909 kuna, ili 85 posto prihvatljivih troškova, a ostalo je osigurao Grad Sisak iz proračuna.

Tijekom provedbe projekta građani su u Sisku na edukativnim radionicama u osnovnim školama upoznati s razvrstavanjem otpada, korištenjem reciklažnog dvorišta i vrstama otpada koji će se primati u reciklažnom dvorištu.

“Projekt su zajednički ostvarili gradski Komunalni odjel i tvrtka Gospodarenje otpadom Sisak. Na ovaj smo način rasteretili gradsko komunalno odlagalište Goričicu pa pozivam građane da sav kućni otpad odlažu ovdje. Sada, u vrijeme nakon potresa, kada se čiste stanovi, tavani i podrumi, te obnavljaju oštećeni objekti, potreba za ovakvim odlagalištem je najviše izražena”, rekla je u ponedjeljak, u povodu otvorenja tog reciklažnog dvorište sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Osim što je otvaranjem reciklažnog dvorišta, površine 2700 metara četvornih, ispunjena zakonska obveza, to dvorište, kako je rekla direktorica GOS-a Katarina Luketić, mnogo znači građanima koji sada otpad mogu odlagati bez ograničene količine i vrste. Kako je objasnila, otpad se pri dovozu važe i razvrstava na tridesetak vrsta krutog i tekućeg otpada.

Slično je reciklažno dvorište prošle godine otvoreno i u komunalnoj zoni u Sisku, tako da je odlaganje otpada u tom gradu sada dugoročno riješeno.