Povezite se

Crna Kronika

SISAK: Četvorica pripadnika srpskih paravojnih formacija osumnjičena za ratne zločine

Objavljeno

-

Načelnik PU Sisačko moslavačke Luka Pešut

Zbog ratnog zločina, odnosno likvidacije 15 zarobljenih pripadnika hrvatskih postrojbi i civila te fizičko i psihičko zlostavljanje većeg broja osoba u zatvoru Šamarica policija je prijavila četvorica pripadnika paravojnih formacija tzv. SAO Krajine, nedostupnih hrvatskim vlastima.

Policija je izvijestila da je protiv njih podnijela posebno izvješće zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu kao nadopunu ranijih kaznenih prijava, a budući da su nedostupni, za osumnjičenima su raspisane i tjeralice.

Kako je na konferenciji za novinare rekao načelnik PU sisačko-moslavačke Luka Pešut, utvrđeno je da su sada 47-godišnjak, 65-godišnjak i 66-godišnjak, kao članovi Operativnog štaba tzv. Centra za obuku specijalnih jedinica milicije, smještenog u spomen-domu na Šamarici u drugoj polovici srpnja i tijekom kolovoza 1991. kao zapovjednici jedinica te 61-godišnjak kao zamjenik zapovjednika, odgovorni za ubijanje, nečovječno postupanje, nanošenje velikih patnji te ozljeda tjelesnog integriteta i zdravlja nad ukupno 31 osobom.

Među žrtvama je bilo 9 ratnih zarobljenika i 22 civila s područja Petrinje, Sunje, Hrvatske Kostajnice, Siska, Gline, Velike Gorice i Dugog Sela.

Tijekom oružanih sukoba , 18. srpnja 1991. sada 61-godišnjak je u zatvoru Šamarica, nakon fizičkog zlostavljanja zapovijedio usmrćenje zarobljenog pripadnika MUP-a, tada 26-godišnjaka.

Policija sumnja da trojica osumnjičenih članova Operativnog štaba nisu poduzeli bilo kakve radnje kojima bi suzbili, kaznili ili sprječili sebi podređene, već su dozvolili da nastave s likvidacijama i zlostavljanjem zarobljenika. Tako su, zapovjedno odgovorni za zlostavljanje sedmorice zarobljenih pripadnika MUP-a i Zbora narodne garde u dobi od 22 do 32 godine.

Od posljedica zlostavljanja umrli su 26-godišnjak, čiji su ostaci ekshumirani 2000. na Šamarici te 27-godišnjak, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani 1996. na području Dvora. Također su u zatvoru zlostavljana devetorica zatočenih civila u dobi od 28 do 56 godina, među kojima je od posljedica zlostavljanja preminuo 37-godišnjak, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani 1996. na području Dvora.

Iz zatvora su odvedeni i na obližnjoj lokaciji Slopačka Kosa kraj Pastuše, likvidirani civili hrvatske nacionalnosti, njih sedmorica u dobi od 31 do 61 godine, koji su na toj lokaciji ekshumirani 2002. Iz Štaba u selu Borojevići, pod izlikom odvođenja na Šamaricu, odvedna su petorica civila hrvatske nacionalnosti u dobi od 21 do 27 godina, koji su na lokaciji tzv. Marvenog groblja kod sela Lovča likvidirani. Njihovi su posmrtni ostaci ekshumirani 1997. godine. 

Kako je na konferenciji za novinare napomenuo voditelj službe kriminalističke policije Igor Pasanec, kriminalističko je istraživanje bilo kompleksno i dugotrajno, jer je bilo nužno prikupiti vjerodostojne dokaze za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika. Veliku pomoć, svojim su svjedočenjima i informacijama dali i građani, kojima se policija zahvaljuje.

Pasanec je dodao da se još se traga za sudbinom 522 osobe nestale u vrijeme Domovinskog rata.

Crna Kronika

Rumunjski klan osuđen na 113 godina zatvora zbog krađa u pariškom metrou

Published

on

Dvadeset članova jednog rumunjskog klana koji je iskorištavao djecu za krađe u pariškom metrou, osuđen je u petak u Parizu na kazne od 4 do 8 godina strogog zatvora, doznaje se u utorak od sudskog izvora.

Ti muškarci i žene istog klana Roma, pariški sud osudio je zbog trgovine maloljetnika, utaje, pranja novca i zločinačkog udruživanja.

Ukupno su osuđeni na 113 godina zatvora i zabranjen im je boravak na francuskom teritoriju.

Proces je trajao tri tjedna nakon istraga pokrenutih 2016. zbog porasta krađa džepara u pariškom metrou. Maloljetnici od 11 do 18 godina krali su mobitele i novčanike putnika, najčešće na pokretnim stepenicama metroa.

Dok bi jedan od njih odvlačio pozornost žrtava, drugi bi im izvlačio plijen i dodavao ga sudionicima, koji su ga brzo skrivali, nakon čega bi svak pobjegao na svoju stranu. Te bande su operirale na turističkim metro stanicama, posebice tijekom klimatske konferencije COP-21 krajem 2015. i nogometnog prvenstva Euro-2106. 

U istrazi su od siječnja 2017. surađivali francuske i rumunjske stručne službe i šest mjeseci kasnije je istovremeno u Francuskoj, Rumunjskoj i Italiji privedena većina osumnjičenih, roditelji maloljetnih kradljivaca. 

Te obitelji nemaju dozvole boravka u Francuskoj, one neprestano putuju u Rumunjsku s djecom a onu djecu koju je policija više puta identificirala zamjenjuju drugom. Pedesetak identificiranih aktivnih maloljetnika se ne smatraju žrtvama. Sudska procedura nastavlja se o drugim osumnjičenima u Rumunjskoj.

Val uhićenja 2017. je izazvao bitno smanjenje te vrste krađa u Parizu.

Ali klan je djelomično obnovljen i neki maloljetnici se vratili u Francusku od početka godine.

Gradska uprava Pariza je u lipnju ocijenila da je od početka 2019. za 68 posto porastao broj krađa u pariškoj podzemnoj željeznici. 

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

Pod policijskim nadzorom dvojica koja se dovode u vezu s razbojništvom nad zaštitarima

Published

on

Na području  Slavonskog Broda provode se pretrage domova dvojice muškaraca  koji se dovode u vezu s jučerašnjim razbojništvom nad dvojicom zaštitara kod Osijeka, a osobe su pod nadzorom policije, izvijestila je u utorak uvečer osječko-baranjska policijska.

 Nakon jučerašnjeg razbojništva na cesti između mjesta Hrastina i Koprivne, tijekom kojeg su  vatrenim oružjem ozlijeđena dvojica zaštitara, službenici osječko-baranjske PU  večeras na području grada Slavonskog Broda  provode pretrage domova dvojice koji se dovode u vezu s tim kaznenim djelom, priopćila je policija.

Počinitelji su nakon razbojništva otuđili zasad neutvrđenu količinu novca i udaljili se u nepoznatom smjeru.

Ozlijeđeni zaštitari prevezeni su u osječki Klinički bolnički centar (KBC) iz kojeg su danas izvijestili kako je jedan od njih  nakon obrade pušten na kućnu njegu, dok je drugi hospitaliziran na Odjelu za traumatologiju i izvan je životne opasnosti.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

Osijek: I dalje potraga za razbojnicima koji su ranili dvojicu zaštitara

Published

on

Osječko-baranjska policija i dalje intenzivno traga za nepoznatim razbojnicima koji su u ponedjeljak pucali na dvojicu zaštitara koji su u kombiju prevozili novac, koje su ranili te opljačkali zasad neutvrđenu količinu novca.

 Iz policije su u utorak izvijestili kako se oružani napad na vozilo zaštitarske tvrtke dogodio jučer nešto prije 15 sati, na cesti između mjesta Koprivna i Hrastin kod Osijeka.

 Nakon pljačke razbojnici su pobjegli u nepoznatom smjeru.

 Na tom području i dalje su pripadnici Interventne te temeljne i prometne policije koji detaljno pretražuju teren, a cijelo je područje osigurano i građani mogu biti mirni, rekao je glasnogovornik osječko-baranjske policije Zoran Kon.

 Iz ove policijske uprave pozivaju građane da, ako primijete neku sumnjivu osobu, istoj ne prilaze, već o tome obavijeste policiju.

 U osječkom KBC-u kažu kako je jedan od ranjenih zaštitara nakon liječničke obrade pušten na kućnu njegu, dok je drugi hospitaliziran na Odjelu za traumatologiju te se nalazi izvan životne opasnosti.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije