Povezite se

Crna Kronika

SISAK: Četvorica pripadnika srpskih paravojnih formacija osumnjičena za ratne zločine

Objavljeno

-

Načelnik PU Sisačko moslavačke Luka Pešut

Zbog ratnog zločina, odnosno likvidacije 15 zarobljenih pripadnika hrvatskih postrojbi i civila te fizičko i psihičko zlostavljanje većeg broja osoba u zatvoru Šamarica policija je prijavila četvorica pripadnika paravojnih formacija tzv. SAO Krajine, nedostupnih hrvatskim vlastima.

Policija je izvijestila da je protiv njih podnijela posebno izvješće zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu kao nadopunu ranijih kaznenih prijava, a budući da su nedostupni, za osumnjičenima su raspisane i tjeralice.

Kako je na konferenciji za novinare rekao načelnik PU sisačko-moslavačke Luka Pešut, utvrđeno je da su sada 47-godišnjak, 65-godišnjak i 66-godišnjak, kao članovi Operativnog štaba tzv. Centra za obuku specijalnih jedinica milicije, smještenog u spomen-domu na Šamarici u drugoj polovici srpnja i tijekom kolovoza 1991. kao zapovjednici jedinica te 61-godišnjak kao zamjenik zapovjednika, odgovorni za ubijanje, nečovječno postupanje, nanošenje velikih patnji te ozljeda tjelesnog integriteta i zdravlja nad ukupno 31 osobom.

Među žrtvama je bilo 9 ratnih zarobljenika i 22 civila s područja Petrinje, Sunje, Hrvatske Kostajnice, Siska, Gline, Velike Gorice i Dugog Sela.

Tijekom oružanih sukoba , 18. srpnja 1991. sada 61-godišnjak je u zatvoru Šamarica, nakon fizičkog zlostavljanja zapovijedio usmrćenje zarobljenog pripadnika MUP-a, tada 26-godišnjaka.

Policija sumnja da trojica osumnjičenih članova Operativnog štaba nisu poduzeli bilo kakve radnje kojima bi suzbili, kaznili ili sprječili sebi podređene, već su dozvolili da nastave s likvidacijama i zlostavljanjem zarobljenika. Tako su, zapovjedno odgovorni za zlostavljanje sedmorice zarobljenih pripadnika MUP-a i Zbora narodne garde u dobi od 22 do 32 godine.

Od posljedica zlostavljanja umrli su 26-godišnjak, čiji su ostaci ekshumirani 2000. na Šamarici te 27-godišnjak, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani 1996. na području Dvora. Također su u zatvoru zlostavljana devetorica zatočenih civila u dobi od 28 do 56 godina, među kojima je od posljedica zlostavljanja preminuo 37-godišnjak, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani 1996. na području Dvora.

Iz zatvora su odvedeni i na obližnjoj lokaciji Slopačka Kosa kraj Pastuše, likvidirani civili hrvatske nacionalnosti, njih sedmorica u dobi od 31 do 61 godine, koji su na toj lokaciji ekshumirani 2002. Iz Štaba u selu Borojevići, pod izlikom odvođenja na Šamaricu, odvedna su petorica civila hrvatske nacionalnosti u dobi od 21 do 27 godina, koji su na lokaciji tzv. Marvenog groblja kod sela Lovča likvidirani. Njihovi su posmrtni ostaci ekshumirani 1997. godine. 

Kako je na konferenciji za novinare napomenuo voditelj službe kriminalističke policije Igor Pasanec, kriminalističko je istraživanje bilo kompleksno i dugotrajno, jer je bilo nužno prikupiti vjerodostojne dokaze za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika. Veliku pomoć, svojim su svjedočenjima i informacijama dali i građani, kojima se policija zahvaljuje.

Pasanec je dodao da se još se traga za sudbinom 522 osobe nestale u vrijeme Domovinskog rata.

Crna Kronika

Horvatinčić: “Kad budem izliječen i zdrav otići ću na izdržavanje kazne”

Published

on

Još u prosincu 2019. godine županijski sud u Zadru Tomi Horvatinčiću potvrdio je kaznu zatvora od četiri godine i 10 mjeseci zatvora. Iako se na izvršavanje kazne trebao javiti 30. ožujka, podnio je nekoliko dana ranije, 12. ožujka, molbu da mu se odlazak na izdržavanje kazne odgodi zbog zdravstvenih problema.

Poznato je da za sada zatvorska bolnica (što je upitno), nema uvijeta za njegovo liječenje a pri tom i sudovi su zbog korone obustavili slanje osuđenika na izdržavanje kazni pa se nekako sve poklopio da Horvatinčić nastavi sa svojim cik-cak odugovlačenjima.

Upravo suprotno od onog što su mnogi očekivali, sad je vidno da zakon nije jednak za sve, pogotovo za one “bogate”, koji uz dobre odvjetnike i liječnike, sudske presude znaju “razvući” i dovesti u upitnost izvršenje sudske presude.

Mediji prenose da se Horvatinčić unatoč svojoj teškoj bolesti redovno šeta, ispija kavice na zagrebačkim terasama za što su se uvjerili i novinari koji su ga zatekli u Hoto vilama kako pije kave umjesto da se liječi.

Na upit novinara kako da je sve češće viđen na ispijanjima kavica i šetnjom gradom, Horvatinčić odgovara da tamo gdje su ga zatekli, liječi se i ima ured. Kaže da tamo ide na CT, tamo mu je sin i da su vlasnici nekretnine.

Na pitanje što je sa zatvorskom kaznom i da li namjerava otići u zatvor, odnosno ispoštivati pravomoćnu presudu Zadarskog suda Horvatinčić kaže:

“Znate, kad budem izliječen i zdrav, poštivat ću institucije, kao što smo uvijek poštivali. Mi smo se na svaku raspravu odazvali, nikad zbog mog zdravlja sjednica nije otkazana, poštivam odluku suda, ali poštujem i Stožer i institucije vezane uz Covid 19″, kaže Horvatinčić.

Objašnjava da se liječi i da ima odgodu odsluženja kazne, no kad dođe vrijeme odazvat će se. Tvrdi da je imao prije rak kostiju, no da sada ima rak želuca.

“Ja sam prije par mjeseci operiran u Heidelbegru tako da su mi tamo i kontrole tako da ste me mogli i vidjeti u Frankfurtu”, kaže Tomo Horvatinčić.

Kronologija o Horvatinčiću strašna je, spomenimo da je 1980. u Zagrebu usmrtio Mandu Vučković autom na pješačkom prijelazu, a potom je nakon 9 godina ponovno usmrtio pješakinju Nadu Petrović na Aleji Bologne.

I 2011. godine kod Primoštena usmrtio je brodom talijanski bračni par Francesca i Marijelu Salpietro.

Odugovlačenjem, raznim radnjama, pravnim zavrzamama Horvatinčić je zbog posljednje dvije smrti, osuđen na zatvor, no kada će u njega otići, “samo nebo zna”.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

Više od 16 kg marihuane posalo autobusom, zaustavljeno na Dugopolju

Published

on

Nešto više od 16 kg marihuane otkrila je splitsko-dalmatinska policija u prtljažniku autobusa na liniji Zagreb-Imotski, a 36-godišnjaka, koji je tako htio dostaviti drogu u Dalmaciju, predala je pritvorskom nadzorniku.

Kako je priopćeno u subotu, policija je u Imotskom dovršila kriminalističko istraživanje nad  36-godišnjakom provedenim zbog sumnje da je počinio kazneno djelo neovlaštena proizvodnja i promet drogama. Prethodno, u četvrtak su službenici Carinske uprave, Službe za mobilne jedinice Split na naplatnoj postaji  Dugopolje u koferu koji je bio u prtljažnom prostoru autobusa  pronašli ukupno 16.240 grama droge marihuane zapakirane u 15 PVC vrećica.

Utvrđeno je da je osumnjičenik namjeravao drogu s područja Zagrebačke županije dalje preprodavati na području Splitsko-dalmatinske županije te ju dao na prijevoz kao prtljagu u autobusu, koji je prometovao na relaciji Zagreb – Imotski.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni 36-godišnjak  je predan pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava je podnesena nadležnome državnom odvjetništvu.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

Splitskog gradonačelnika Oparu napala dvojica muškaraca, udarali ga i vrijeđali

Published

on

Izvor: Nacionalno

Splitska je policija u petak kasno navečer izvijestila da je u Ulici Solurat napadnut muškarac ne navodeći njegovo ime, a prema pisanju lokalnih medija riječ je o splitskom gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari.

“Oko 20 sati dobili smo dojavu da je u Ulici Solurat fizički napadnut muškarac te su odmah poduzete aktivnosti radi utvrđivanja činjenica i okolnosti pod kojima se dogodio incident”, rekla je za Hinu Sanja  Nazlić iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Dodala je da napadnuta osoba nije zatražila liječničku pomoć.

Portal Dalmacija danas pozivajući se na neslužbene izvore navodi da je riječ o gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari, kojega su dvojica mladića najprije vrijeđala, a potom ga je jedan od njih udario.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije