Sisačko-moslovačka oporba: Novinare se zastrašuje, ravnatelj policije i ministar trebaju dati ostavke

Lenart Željko/Izvor: Nacionalno/D.Prša

Oporbeni vijećnici u sisačko-moslovačkoj Županijskoj skupštini u petak su legitimiranje novinarke portala Net.hr Đurđice Klancir, na zahtjev odvjetnika HDZ-ova župana Ive Žinića, koji protiv te novinarke podnosi privatnu tužbu zbog klevete, ocijenili kao HDZ-ovo institucionaliziranje represije prema novinarima zbog čega ravnatelj policije i ministar unutarnjih poslova, tvrde, trebaju dati ostavke.

 Predstavnici ujedinjene oporbe (SDP, MOST, HSS, HSP, HDRS, SDA) su na konferenciji za novinare takvo postupanje policije i župana nazvali “sumrakom demokracije”, zbog čega glavni ravnatelj policije Nikola Milina i ministar Davor Božinović trebaju podnijeti ostavke.

 “To je samo vrhunac samovolje i korupcije u Sisačko-moslavačkoj županiji, koja je po mnogočemu jedinstvena u Hrvatskoj. Žinić je, na primjer, jedini župan čiji je sin postao dogradonačelnik Gline”, rekao je HSS-ovac Željko Lenart, saborski zastupnik.

Most: Samo jedan od slučajeva demonstracije diktature

 Mostov županijski vijećnik Milan Brigljević poručio je kako je ovakva reakcija policije “samo još jedan slučaj demonstracije diktature”. Požalio se da su predstavnici oporbe izbačeni iz svih radnih tijela Županijske skupštine, da se redovito krši Pravilnik o radu, a njihove prijave za korupciju ostaju bez odjeka.

 HSS-ov vijećnik Mijo Latin novinarima je predočio pismeni zahtjev županiji da im dostavi podatak koliko je novca iz županijskog proračuna za zastupanje župana u privatnim postupcima isplaćeno Antoniju Kalebu, Žinićevu odvjetniku koji je sisačkoj policiji 1. ožujka uputio zamolnicu da mu se radi tužbe za klevetu protiv Klancir dostavi njezina adresa te OIB kako bi mogao ‘finiširati’ kazneni progon protiv Klancir.

 Odgovor do sada, kaže, nisu dobili.

HSS: Što će tek biti s oporbom koja upozorava na korupciju, vjerojatno zatvor 

 “Župan sada i novinare poziva na red kako bi ublažio štetu koju je počinio HDZ-u. Čak je i iduća sjednica Županijske skupštine zakazana za 13. ožujka u udaljenoj Slatini Pokupskoj, na samom rubu županije, kako bi je što manje novinara pratilo. Nakon najnovijeg primjera zastrašivanja novinara pitamo se što će tek biti s nama koji upozoravamo na korupciju i obmane, vjerojatno zatvor”, rekao je Latin.

 Napominjući da do Slatine Pokupske nema javnog prijevoza, predstavnici oporbe apelirali su na novinare da ipak dođu na sjednicu Skupštine te poručio kako će im oporba organizirati prijevoz bude li to potrebno.