Sisačko-moslavačkoj županiji država darovala Domobransku vojarnu u Sisku

Ministar Goran Marić / Foto: Nacionalno

Sukladno prošlogodišnjoj odluci Vlade sa sjednice u Sisku, ministar državne imovine Goran Marić i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić potpisali su u četvrtak ugovor o darivanju bivše Domobranske vojarne u Sisku, kao državne nekretnine, Sisačko-moslavačkoj županiji.

Riječ je o velikom objektu izgrađenom 1880. godine, površine oko 7.600 četvornih metara, kojeg je prema projektu zagrebačkog graditelja Kune Weidmanna gradio sisački graditelj Andrija Colussi.

Za Austro-ugarske u njemu je bilo sjedište 27. domobranske pukovnije. Vojarnu je kasnije koristila JNA, a u vrijeme Domovinskog rata i kratko nakon njega Hrvatska vojska.

Kako je predviđeno, nakon adaptacije će u objektu biti smješten županijski znanstveno-obrazovno-kulturni centar. Sadašnja vrijednost objekta procjenjuje se na 4,8 milijuna kuna.

“Mislim da je ovo povijesni dan za Sisačko-moslavačku županiju, jer godinama zapušten i devastirani objekt stavljamo u novu funkciju. Iza nas su tri desetljeća nebrige i zapuštanje državne imovine, što je sramota svih dosadašnjih vlada. Veseli me kada se ta slika mijenja. Ovaj je objekt dosad bio prijetnja životu, a sada će služiti životu. Vjerujem da će to biti magnet za ostanak mladih u zemlji”, rekao je ministar Marić.

Najavio je kako će njegovo ministarstvo podržati sve dobro pripremljene projekte poput ovoga te državne nekretnine staviti u novu funkciju.

Ovo već treći ugovor s Ministarstvom o darovanju nekretnina Sisačko moslavačkoj županiji.

U izradi je glavni projekt vrijedan 1,5 milijuna kuna, nakon čega će županija iduće godine konkurirati za sredstva iz EU fondova. Vrijednost cijelog projekta procjenjuje se na 70 do 100 milijuna kuna.

Objekt će ponajprije služiti učenicima i studentima za razvoj visokih tehnologija. Uz praktikume, tu će biti prostora za potrebe Učiteljskog fakulteta iz Petrinje i Metalurškog fakulteta iz Siska, studentskog centra s organiziranom prehranom studenata te za druge potrebe. U budućnosti će se prema potrebi objekt koristiti kao studentski kampus.