Sisačko-moslavački SDP upozorio na kolaps zdravstva u županiji

Nikola Domitrović/Izvor:Sisak.info

Zdravstvo na području Sisačko-moslavačke županije opterećeno je sve većim dugovima, nedostatkom zdravstvenog osoblja, lošim planiranjem, nedostatkom prioriteta te je u kolapsu, poručeno je u srijedu iz županijskog SDP-a.

Poznato je kako je sisačka Opća bolica dr. Ive Pedišića jedna od tri najzaduženije u zemlji, ali nije poznato koliki je taj dug i kako se on namjerava sanirati, rekao je predsjednik ŽO SDP-a Nikola Domitrović na konferenciji za novinare pozvavši župana da se u ime osnivača, očituje o tom pitanju.

Ocijenio je i kako se zbog izostanka javne nabave izgubilo oko pola milijuna kuna prilikom nabave nove bolničke opreme. Nedjelotvornom funkcioniranju zdravstva, po njegovom mišljenju, doprinijeli su i politički pritisci na ravnatelje zdravstvenih ustanova da se zapošljava nemedicinsko osoblje. Tako je omjer medicinskog i nemedicinskog osoblja u sedam županijsikih medicinskih ustanova sve lošiji. Spomenuo je i primjer petrinjskog Doma zdravlja u kojem nisu odobrene specijalizacije za dva mlada liječnika, koji su potom otišli u Zagreb.

Alarmantan problem specijalizacija

O problemu specijalizacija detaljnije je govorila županijska vijećnica Nikolina Pinter, inače, u dva mandata bivša ravnateljica Doma zdravlja Sisak. U ambulantama opće medicine u toj ustanovi, kako je rekla, radi sedam umirovljenih liječnika, što ne bi bilo zabrinjavajuće kada bi bilo specijalizanata. Tako se postavlja pitanje tko će njih naslijediti. Odobrena je jedino specijalizacija za liječnika oralne kirurgije, za koju nema ni opreme ni prostora. Istodobno, medicina rada i pedijatrija potpuno su zapostavljene, pa je zbog lošeg planiranja stanje, kako je rekla Pinter, već postalo alarmantno. 

Da je stanje u županijskom zdravstvu zabrinjavajuće, potvrdio je i član stranačkog savjeta za zdravstvo Saša Srića. Kako je rekao, članovi savjeta su obišli zdravstvene ustanove u pedesetak hrvatskih gradova, među kojima i one u Sisku, Topuskom, Glini i Vrginmostu. I ovdje su, kao i drugim dijelovima zemlje, najproblematičnije plaće i uvjeti rada. Najavljeno povećanje plaća liječnicima za 4 posto je zanemarivo i neće riješiti problem, rekao je Srića. Spomenuo je kako se ukupni dug u zdravstvu od oko 10 milijardi kuna povećava, liste čekanja su sve duže, a zdravstvu nedostaje oko 12.000 medicinskih sestara i 600 liječnika. 

Na pitanje novinara kako ocjenjuje slučaj kažnjavanja liječnice koja nije prijavila bolest pacijenta, počinitelja teške prometne nesreće na naplatnoj postaji Sv. Helena, Srića je odgovorio kako je to loša poruka, te da se trebalo pronaći drugo rješenje.