Širom svijeta više od 600 novinara umrlo od posljedica covida-19

Izvor: Nacionalno/Ilustracija

Od 1. ožujka do kraja prošle godine više od 600 novinara umrlo je od covida-19, priopćila je Organizacija za slobodu tiska, pozivajući na prioritetni pristup cjepivima za medijske djelatnike.

Organizacija The Press Emblem Campaign (PEC), koja prati smrtnost novinara širom svijeta, izjavila je da od 602 medijska djelatnika, za koje se zna da su umrli od novog koronavirusa, više od polovice dolazi s područja Latinske Amerike gdje ih je preminulo 303.

Oko 145 smrtnih slučajeva zabilježeno je u Aziji, 94 u Europi, 32 u Sjevernoj Americi, te 28 u Africi. PEC navodi da nije moguće razlikovati novinare koji su se zarazili tijekom rada, a njihov popis također uključuje i umirovljene novinare.

Organizacija sa sjedištem u Ženevi tvrdi kako bi novinari trebali imati prioritetni pristup cijepljenju na osobni zahtjev.
Zbog svoje profesije, novinari koji izlaze na teren posebice su izloženi virusu. Neki od njih, posebno honorarni novinari i fotografi, „ne mogu raditi samo od kuće”, rekao je glavni tajnik PEC-a Blaise Lempen.

Podaci PEC-a temelje se na informacijama lokalnih medija, nacionalnih udruga novinara i regionalnih dopisnika PEC-a.

Smatra se kako je broj preminulih i veći od 602, jer uzrok smrti novinara ponekad nije naveden, njihova smrt nije objavljena ili ne postoje pouzdani lokalni podaci.

Najviše preminulih novinara imaju Peru (93), Brazil (55), Indija (53), Meksiko (45), Ekvador (42), Bangladeš (41), Italija (37), te Sjedinjene Američke Države (31).

Ta međunarodna neprofitna organizacija, osnovana 2004., podržava zahtjeve za novčanom pomoći obiteljima novinara koji su preminuli od posljedica covida-19.