Sirijac u BiH azil tražio bez kćeri

Nastavlja se potraga za petogodišnjom Sirijkom za koju otac kaže da je od njega razdvojena nakon što su ilegalno ušli u Hrvatsku.

Otac je zatražio azil, a profil petogodišnje djevojčice objavljen je u nacionalnoj evidenciji nestalih osoba. Suradnja i pretraga terena u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini za sada nisu donijele konkretan rezultat pa je istraga proširena na područje BiH i Crne Gore.

No širenjem istrage priča postaje još složenija. Sirijac je prije mjesec dana registriran u Bosni i Hercegovini, najavio je traženje azila, no sve to – službeno bez djevojčice.

Ministar unutarnji poslova Davor Božinović potvrdio je da policija raspolaže informacijom da je 43-godišnji Sirijac Wadie Ghazi, koji tvrdi da ga je hrvatska policija razdvojila od petogodišnje kćeri, još 30. kolovoza u Sarajevu zatražio azil, ali da u njegovu društvu nije bilo nikakve djevojčice.

Neslužbeno, i u Crnoj Gori je slična priča. Sirijac je najavio traženje azila, no u policiji se registrirao sam.

I dok se potraga nastavlja, uz pitanje gdje je djevojčica, sve se više nameće i drugo pitanje – je li ona na ove prostore uopće došla?
Pretražuje se teren, razgovara se s roditeljem, a uspostavlja se i intenzivna suradnja s policijama koje su na tzv. balkanskoj ruti. Na temelju svega toga i svega onoga čime hrvatska policija raspolaže ne može se potvrditi ono što je o ovom slučaju objavljeno u medijima kao prva informacija, kazao je Božinović.

Riječ je o tvrdnji izbjeglice iz Sirije da ga je u selu Smoljancu, kada je išao u prodavaonicu po namirnice, hrvatska policija na silu odvojila od petogodišnje kćeri Allse.