Sinkopu našu svagdanju daj nam danas

Foto: Hina

PIŠE: Z. Horvat

Čitajući crne kronike nehotice se sjetim neprestanih tvrdnji našeg političkog vrha koji se već 20 i kusur godina kune u neovisnost pravosuđa i policije, tih stupova društva. Tako s jedne strane upada u oči da se  u zatvor strpa jedva punoljetni klinac jer je ukrao bicikl, a s druge…? Zdravko Mamić se već godinama sprda sa sudstvom i pravdom. Bivši premijer Ivo Sanader je priča za sebe, a Ivica Todorić je postao ojađeni bloger jer su za krah Agrokora krivi svi, samo ne on. Čovjek koji je trošio milijarde na luksuz i sam sebi posuđivao milijune kuna ne može biti kriv. Barem ne u Hrvatskoj.

Tajkunska zvijezda Tomislav Horvatinčić je medijsku pažnju privukao prometnim nesrećama. Činio ih je svako malo. Krajem 80-ih godina  dogodila se prva koja je završila sa smrtnim posljedicama kada je  Horvatinčić  pregazio ženu na pješačkom prijelazu  u Zagrebu, a uz to teško je ozlijedio njezinu kćer. Nakon što je skrivio prometnu nesreću, Horvatinčić je pobjegao s mjesta nesreće, pravdavajući se da se bojao čovjeka koji mu je prijetio. U početku nije bio pokrenut nikakav postupak, a onda je otac ozlijeđene djevojke pokrenuo privatnu tužbu te je Horvatinčić dobio 6 mjeseci kazne, dok mu vozačka nije bila niti oduzeta. Slično je bilo i 1989. godine na Aleji Bologne u Zagrebu dogodila se teška  prometna nesreća u kojoj je zbog Horvatinčićeve prebrze vožnje poginula žena. Horvatinčić se 2009. godine svojim terencem zaletio u automobil u kojemu je bila četveročlana obitelj. Na sreću tada nitko nije teže ozlijeđen. Zbog atavizma našeg pravosuđa Horvatinčiću nikada nije oduzeta dozvola.

Oslobađajuća presuda zbog nesreće iz 2011. godine kod Šibenika kada je svojom jahtom naletio na jedrilicu Talijana Franceska Slpietra i Marielle Patelli digla je na noge javnost u Hrvatskoj i Italiji. Unesrećeni su poginuli, a s Horvatinčićem je na jahti bila njegova suputnica Anica Đerđe Dilber, osobna bankarica za bogate klijente u Hypo banci.  Javnost je bila zgrožena činjenicom da je Tomina tvrtka Santa Marina d.o.o. tražila 214 000 eura naknade za štetu koju je njegova jahta pretrpjela prilikom sudara. Šlag na tortu hrvatskog pravosuđa bila je sinkopa, najnovija izmišljotina koju će od sada koristiti mnogi. Prođem kroz crveno svjetlo na semaforu-imao sam sinkopu. Igrao sam se s punim pištoljem i usmrtio ili ranio nekoga-imao sam sinkopu. Možda je cijeli serijal sinkopa imao i Todorić kada niti kroz jednostranu blog-kominikaciju ne pojašnjava gdje su nestale milijarde.

Čini se da bi psihijatrija mogla imati pune ruke posla. Proučavajući tekstove iz  crne kronike lako se dade zaključiti kako isti moralni i zakonski postulati ne vrijede za obične ljude, i za  tajkune i muljatore svih boja i provincijencija. Sve mi se čini da su oni sami sebe uvjerili da su u pravu bez obzira što se prosječni puk zgraža nad njihovim (ne)djelima. Uvjeriti takve likove da nisu u pravu, da su počinili neko zlodjelo,  nemoguća je misija. Toliko su bogati, moći i bahati da ne mogu više prihvatiti realnost da su ipak samo ljudi. Hrvatsko pravosuđe im pri tome daje vjetar u leđa. Dok ovo čitate Tomo Horvatinčić i dalje vozi sve osim podmornice, a ne bi smio voziti niti bicikl. Zbog sinkope. Mamić se bahati kao žrtva nogometne mafije, Todorić piše blogove u kojima su svi drugi krivi za krah njegova carstva, a bivši premijer Sanader je žrtva političke urote. Radujem se danu kada ću ponovno čuti da se u Hrvatskoj osnovala komisija za ispitivanje porijekla imovine. Budući je riječ o Hrvatskoj bojim se da bi i tada nadrapala sirotinja jer se usudi imati auto vrijedan 2-3 tisuće eura. Bogati bi se već snašli zbog apologetskog stava našeg pravosuđa. Podmićivanje nisam spomenuo, zar ne?!?

Za vrijeme ne tako davnog nastupa pred okupljenim učenicima jedne zagrebačke škole Todorić im je prodao dobru foru. On je uspio zato što je to žarko želio!

-Trebate žarko željeti uspjeh, pri tome ustrajati i uspjeh će se i dogoditi, reče tada Todorić. Ja želim da naše pravosuđe počne primjenjivati staru gnomu po kojoj smo svi jednaki pred sudom. To žarko želim!