Povezite se

Vijesti

Sindikati: U osnovnim školama štrajka 89, a u srednjim 85 posto zaposlenih

Objavljeno

-

Sanja Šprem

Osamdesetpet posto zaposlenih u srednjim te 89 posto zaposlenih u osnovnim školama odazvalo se u četvrtak štrajku, pokazali su podaci za jutarnju smjenu koje su iznijela dva najveća školska sindikata.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je da nisu prikupljeni svi podaci iz svih škola u Hrvatskoj, s obzirom da je pao sustav Carneta, glavni elektronički servis preko kojega su sindikati zaprimali izvješća o odazivu.

“I oni koji nisu članovi sindikata priključili su se štrajku. Danas je frontalni udar, više od tisuću ustanova, gotovo svi zaposleni u sustavu odgoja i obrazovanja su danas u štrajku”, kazao je Mihalinec na konferenciji za novinare.

Poručio je premijeru Andreju Plenkoviću, koji je jučer rekao da mu “nije jasno čemu štrajk učitelja”, da brojke o odazivu pokazuju da učitelji jasno znaju zašto štrajkaju.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem smatra kako Vlada itekako može biti zabrinuta s obzirom na inicijalne brojke o odazivu štrajku.

“Odaziv je jasan pokazatelj da su svi zaposlenici u sustavu obrazovanja, našom inicijativom i željom za rastom koeficijenata složenosti poslova, ujedinjeni u svojim zahtjevima. Zaposlenici itekako znaju za što se bore, ovo je pitanje statusa u društvu i borbe za vlastito dostojanstvo”, kazala je Šprem.

Ocijenila je i kako je organizacija štrajka uspješna, što pokazuje i podatak da od 867 podružnica tog sindikata, listić koji pokazuje ustanove koje ne sudjeluju u štrajku je prazan, a da je u Međimurskoj županiji odaziv više od 99 posto.

Sutra štrajk u četiri županije

Budući da se radi o cirkularnom štrajku, što znači da se prvog dana štrajka u cijeloj zemlji, a potom svakog dana u po nekoliko županija, sindikati su najavili da se sutra blokada rada školskih ustanova nastavlja u Splitsko-dalmatisnkoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Međimurskoj i Varaždinskoj županiji.

“U te četiri županije, zajedno će štrajkati sve osnovne i srednje škole. Svaki dan u podne najavit ćemo u kojim županijama će se nastaviti štrajk”, kazao je Mihalinec dodavši da je cirukularni štrajk zamišljen kao stalni i konstantni pritisak na način da se učenicima učini najmanja šteta.

Dodao je da u prvom ciklusu štrajka, u 10 dana učenici u školama neće imati nastavu dva dana.

Mihalinec: Spremni smo na razgovore s premijerom

Mihalinec je istaknuo da je predsjednik Vlade bio upoznat s njihovim zahtjevom rasta koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto za visoku stručnu spremu.

“Odgovor na to je bio sporazum o dodacima. Oni smatraju da je to isto i onda se tome čude”, rekao je Mihalinec istaknuvši da Vlada u reformskom procesu nijednu lipu nije uložila u ljude.

“Uloženo je u zgrade, žice, pametne ploče, ali ne i u ljude. Sada je vrijeme za ljude. Ljudi žele potvrdu svoje vrijednost””, ustvrdio je.

Kazao je da od jučer nisu razgovarali s premijerom te je poručio da su sindikati otvoreni za razgovore, a da ukoliko ne želi sastanak sa sindikatima, može poslati promijenjenu Uredbu o koeficijentima složenosti poslova, pa će sindikati istog dana prestati sa štrajkaškim aktivnostima.

“Koliko se god trudili, ne možemo pronaći ni jedan argument zbog kojeg bismo pristali na manji koeficijent, jer je to pravedan koeficijent. Naše aktivnosti će biti toliko dugo dok ne dostignemo taj koeficijent”, kazao je.

Izdvojeno

Plenković: Ako Jelenić ne da ostavku, Vlada će predložiti Saboru da ga razriješi

Published

on

Dodao

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je u srijedu da će Vlada, ako glavni državni odvjetnik Dražen jelenić sam ne podnese ostavku, na sutrašnjoj sjednici predložiti Hrvatskome saboru da ga razriješi.

“Stav je Vlade da je najprimjerenije da Jelenić sam podnese ostavku, s obzirom da je nastala ovakva neuobičajena okolnost. Naravno da će nakon toga, ako to ne napravi, Vlada to sutra donijeti na svojoj sjednici”, rekao je Plenković u izjavi novinarima uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a u kojoj je potvrdio da je sinoć razgovarao s Jelenićem.

Jelenić ih nije izvijestio da je član masonske lože

Plenković kaže kako Jelenić u postupku imenovanja na mjesto glavnog državnog odvjetnika prije otprilike dvije godine nije izvijestio ni njega niti ministra pravosuđa da je član masonske lože.

“Da smo to znali, ne kažem da on ne bi bio imenovan, ali bismo sigurno tu informaciju tretirali na odgovarajući način i riješili bismo to pitanje. Ovako je to nama ostalo nepoznato, sada se vratilo najedanput kroz neki predmet s kojim se bavio glavni državni odvjetnik. Što, čini mi se da je u ovom trenutku, i po ovim reakcijama u javnosti, utjecalo na integritet glavnog državnog odvjetnika i činjenicu da je gotovo pa dovedena u pitanje njegova nepristranost, neovisnost, što mu, naravno, otežava rad”, rekao je Plenković.

U formalnom smislu, dodao je premijer, nema ničeg nezakonitog da je Jelinić ili netko drugi član neke udruge ili društva. “To nije nezakonito, ali se otvorio okvir koji njemu bitno otežava poziciju”, ustvrdio je.

Opetovao je pritom da članstvo u masonskoj loži nije trebalo ostati zatajeno, istaknuvši i činjenicu da je do članstva došlo upravo pred izbor za glavnog državnog odvjetnika. “I to nije stvar koja je, po meni, trebala ostati neizrečena”, dodao je.

Novinari su Plenkovića pitali i za komentar ocjena Mire Kovača, njegovog protukandidata na unutastranačkim izborima za mjesto predsjednika stranke, koji smatra da se cijela “masonska afera” događa zbog unutarstranačkih izbora.

“Ne znam kako to Kovač misli. Prepuštam vama, javnosti i, osobito, članovima HDZ-a da te sjajno odabrane logičke konstrukcije malo analiziraju i pronađu bit u njima”, komentirao je Plenković.

Osvrnuo se i na Kovačevo tumačenje riječi koje mu je, kako je rekao u izjavi novinarima, na sinoćnjem obilježavanju osnutka trešnjevačkog HDZ-a uputio stranački doajen Vladimir Šeks.

Šeks je veliki šaljivdžija

Šeks mu je rekao da će nakon unutarstranačkih izbora trebati odvjetnika, a to je Kovač shvatio kao prijetnju.

Plenković je izrazio sumnju u to da je Šeks tako nešto rekao.

“Ja znam da je Šeks dosta, ovako, veliki šaljivdžija. To je iskusan čovjek i političar i baš da Šeks prijeti Kovaču… Ne znam, valjda je ovakvo uzbrkano vrijeme… Je li jugo ili što? Ali, čini mi se da treba vidjeti nema li tu nekih malo preuveličavanja, teorija zavjere, izmišljanja nekakvih prijetnji ili bilo čega ostaloga”, kaže Plenković.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

Jandroković o Jeleniću: Iznenadilo me, radi se o podvojenoj lojalnosti

Published

on

Dodao

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u srijedu kako glavni državni odvjetnik (GDO) Dražen Jelenić nije u trenutku svoga izbora deklarirao informaciju da je član lože slobodnih zidara te kako se u njegovu slučaju radi o podvojenoj lojalnosti.

“Iznenadio sam se kada sam čuo tu informaciju, Jelenić ju nije deklarirao u trenutku kada je bio biran, vjerojatno zato što i sama organizacija ima pravila da se o članstvu ne govori javno”, izjavio je Jandroković novinarima uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Situaciju s Jelenićem treba što prije riješiti

Dodao je kako se radi o situaciji podvojene lojalnosti. “Nas ovdje zanima država, situacija s gospodinom Gabrićem i prepucavanja koja traju svakako ne idu u prilog GDO-a, i cijela situacija treba biti što prije riješena”, poručuje Jandroković.

Komentirao je pritom pitanje mogu li svi ministri i saborski zastupnici biti članovi sličnih organizacija.

“Svi mi polažemo zakletvu i u Saboru i u Vladi, svatko ima pravo odabrati gdje želi pripadati, to nitko ne dovodi u pitanje, ali kada su u pitanju ovakve državne pozicije gdje se odlučuje o interesima Hrvatske, onda bi se takve stvari trebale deklarirati, i nakon toga treba propitati može li određena osoba biti na tako nekoj poziciji”, ustvrdio je Jandroković.

Pripadaju li onda u to i saborski zastupnici? “Teško mi je odgovoriti na to pitanje, različite su preferencije u Saboru jer tamo narod odlučuje koga će izabrati, ali ovo je specifična pozicija GDO-a gdje se odlučuje o sudbinama ljudi, i tu ne smije biti nikakve sumnje o nepristranosti osobe koja obnaša tu funkciju”, ističe Jandroković.

Dodao je kako se u ovom slučaju radi o situaciji o kojoj itekako trebamo promišljati postupa li GDO u pojedinim situacijama u potpunosti nepristrano. “Pročitao sam što je rekao gospodin Gabrić, i to baca vrlo ružnu sliku na sveukupnu situaciju u Državnom odvjetništvu”, kazao je.

Na pitanje ima li ministara u Vladi koji su slobodni zidari, Jandroković je uputio novinare da to provjere, na što su ga novinari upitali kako da to učine jer Jelenić je prošao sigurnosnu provjeru koja nije otkrila ništa.

“Slažem se s time, to je određena vrsta sukoba interesa, ne deklarirate nešto jer je to pravilo te organizacije, ali na taj način dovodite u pitanje nepristrano djelovanje na poziciji na kojoj jeste. Ovaj sukob koji se sada događa upravo potvrđuje što govorim”, ustvrdio je Jandroković.

Komentirao je i izjavu Mire Kovača koji tvrdi da se zbog unutarstranačkih izbora u toj stranci događaju pritisci na terenu, da se ljude ucjenjuje radnim mjestima, kreditima, natječajima i prijetnjama te kako mu je Vladimir Šeks na obljetnici stranke na Trešnjevci poručio da će trebati odvjetnika nakon izbora.

“Naše je Središnje izborno povjerenstvo objavilo i pozvalo sve koji imaju konkretnih prigovora da im se obrate. Koliko znam nema ni jednog konkretnog prigovora, tako da takve ocijene vidim isključivo kao stvaranje određenog dojma i pokušaja alibija za moguće loše rezultate”, kaže Jandroković.

Sanader: Šeks je zafrkant

Glavni tajnik HDZ-a Ante Sanader kratko je o navodnoj prijetnji Kovaču rekao da je Vladimir Šeks – zafrkant.

“Naravno da je bilo u šali, demokratski su izbori i svaki član ima pravo glasa”, rekao je Sanader.

Kazao je kako u stranci nema prijetnji, ucjena i zastrašivanja, a na Kovačeve tvrdnje da je masonska afera izmišljena radi unutarstranačkih izbora, kaže kako tu ne vidi nikakvu poveznicu.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

Kujundžić odbacuje optužbe i tvrdi da je žrtva hajke Jutarnjeg lista

Published

on

Dodao

Bivši ministar zdravstva Milan Kujundžić izvijestio je u srijedu da je “zbog hajke i poziva na linč od strane Jutarnjeg lista”, prisiljen potražiti sudsku i policijsku zaštitu.

“Kako već duže vrijeme Jutarnji list provodi javni linč iz samo njima poznatih razloga, prisiljen sam poradi zaštite sebe i svoje obitelji zatražiti sudsku (…) i policijsku zaštitu”, ustvrdio je Kujundžić na upit Hine, očitujući se na članak Jutarnjeg lista koji je u srijedu objavio da Uskok, Državno odvjetništvo i policija provode izvide vezane za njega i KB Dubrava, u kojoj je Kujundžić bio ravnatelj u dva mandata.

Ustvrdio je da Jutarnji list namjerno iz konteksta vadi KB Dubrava kada navodi da je ta bolnica 2011. godine, kada je on bio njen ravnatelj, mimo javnog natječaja nabavila robu u vrijednosti većoj od 70 milijuna kuna.

“Nabave na narudžbenicu odnosile su se na lijekove i krv (oko 60 milijuna kuna) čija cijena je iz Osnovne liste lijekova HZZO koju je HZZO javno izlicitirao, a KB Dubrava provodila postupak javne nabave, kao i ostale bolnice, bez uspješnog sklapanja ugovora jer dobavljači nisu ponudili valjanje ponude”, napisao je Kujundžić.

Istaknuo je i da je ta bolnica sljedeće, 2012. dok je on još bio njezin ravnatelj, “sklopila ugovore za lijekove u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, a da je ostale kategorije Upravno vijeće KB Dubrava prenijelo na Ministarstvo zdravstva radi provođenja objedinjene nabave”.

‘KB Dubrava koristi materijal firme Olympus kao i druge bolnice’

Potvrdio je navode da je bolnica Dubrava od tvrtke Olympus 2008. kupovala reagense za biokemijski laboratorij i potrošni sanitetski materijal, ali naveo da je to bilo u skladu sa zakonskim odredbama te da je “materijal kupila od tvrtke, a ne Nevena Mrkše”, koji je bio zastupnik te tvrtke te susjed Milana Kujunžića. 

“Istina je (…) KB Dubrava kao i 90 posto bolnica u zemlji i svijetu, koristi endoskopski i potrošni materijal firme Olympus, a ne od Nevena Mrkše. Sve ove navode možete uredno provjeriti u firmi Olympus, koja je jednom prilikom zbog iznesenih laži od strane liječnika zaprimila i sudsku ispriku”, tvrdi Kujundžić.

Kazao je i kako Ministarstvo zdravstva nikada nije naručilo niti platilo niti jednu kunu firmi Smart Medical, koju je Mrkša osnova 2016. godine ustvrdivši da Jutarnji list namjerno iznosi neistine.

Na podatak da su 2018. i 2019. iz proračuna Ministarstva zdravstva tvrtki Smart Medical isplaćeno ukupno 4,7 milijuna kuna, Kujundžić odgovara da su od te tvrtke pojedine proizvode kupilo desetak pojedinačnih bolnica, kao samostalni pravni subjekti. To su činile, dodaje, bez znanja i potrebne suglasnosti Ministarstva zdravstva, kao što čine i sa drugim dobavljačima medicinskog potrošnog materijala”.

Odbacio je i svaku povezanost s vlasništvom kafića u KB Dubrava te vlasništvom u tvrtki koja je u zakupu tog ugostiteljskog objekta.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije