Povezite se

Politika

Sindikati: Povlaštene mirovine u istoj statistici s radničkim mirovinama

Objavljeno

-

U završnici prikupljanja potpisa za referendumsku inicijativu “67 je previše”, iz sindikata poručuju da vladajući manipuliraju podacima o prosječnom radnom stažu hrvatskih građana, jer resorno ministarstvo prešućuje da 175 tisuća tzv. povlaštenih umirovljenika vodi unutar iste statistike, a među njima ima i onih koji su stekli mirovinu sa samo sedam godina staža.

Svi su umirovljenici ukalkulirani u istu statistiku, pa kada resorni ministar Marko Pavić i premijer Andrej Plenković govore da je prosječni radni staž umirovljenika u Hrvatskoj 30 godina i dva mjeseca, za razliku od Europske unije gdje je 35 godina, nitko od njih ne spominje umirovljenike po posebnim propisima. Statistika je namjerno zagađena, izjavila je za Hinu  Ana Miličević Pezelj iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Taj je sindikat uključen u inicijativu koja ovih dana prikuplja potpise za referendum kako bi se prag za odlazak u mirovinu sa 67 vratio na 65 godina života te smanjila penalizacija za prijevremeno umirovljenje.

Čak je sedamnaest kategorija korisnika mirovina po posebnim po propisima. Među njima nitko, osim akademika, nema odrađenih 41 godinu staža. Posebno se ističu pripadnici Hrvatskog vijeća obrane koji su stekli pravo na mirovinu s prosječnim stažem od sedam godina. To snižava ukupnu statistiku, upozorava Miličević Pezelj.  

A po statistici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), od ukupno 1,24 milijuna umirovljenika u Hrvatskoj, njih više od 175 tisuća prima mirovine po posebnim propisima, ili, kako ih ljudi obično nazivaju – povlaštene mirovine.  

Nekima od njih prosječna mirovina iznosi oko 10.000 kuna,  a za mirovine po posebnim propisima ove će se godine izdvojiti gotovo šest milijardi kuna.

Među sedamnaest kategorija, najviše mirovine po posebnim propisima ostvaruju bivši saborski zastupnici, članovi Vlade, ustavni suci i glavni državni revizor. Njima je prosječna mjesečna mirovina 9850 kuna, a prosječan staž 33 godine. Po visini mirovine slijede ih akademici s prosječnom mirovinom od 8858 kuna s tim da redoviti članovi HAZU-a imaju najviši staž od svih umirovljenika po posebnim propisima i on iznosi čak 41 godinu.   

Mirovine po posebnim propisima prima čak 14 posto umirovljenika, među njima su i branitelji iz Domovinskog rata, koji mjesečno u prosjeku primaju 5802 kune, te pripadnici HVO-a s prosječnom mjesečnom mirovinom nešto manjom od 3100 kuna.

Pravo na njih imaju službene osobe u policiji i pravosuđu, radnici na razminiranju, domobrani iz Drugog svjetskog rata i bivši politički zatvorenici. Tu su i pripadnici bivše JNA, nekadašnji članovi republičkih i saveznih tijela bivše države, kao i sudionici NOR-a, rudari iz Labina, radnici izloženi azbestu i članovi posada brodova.

U sklopu mirovinske reforme kojom su “običnim građanima” radni vijek podigao na 67 godina, a potreban staž na 41 godinu, ove se skupine nije diralo, na što se ovih dana upozoravalo iz redova sindikati koji prikupljaju potpise  protiv dizanja dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 67 godina. 

“Vlada je u mirovinskoj reformi ispunila samo dvije preporuke Vijeća EU – odvraćanje od prijevremenog umirovljenja i ubrzavanje prelaska na višu dobnu granicu za obvezno umirovljenje. No, treća preporuka – da se mirovine po posebnim propisima dovedu u sklad s općim propisima – nije provedena”, ističe Ana Miličević Pezelj (SSSH).

Ista vlada koja je “običnim građanima” podigla životnu dob za umirovljenje  omogućila je pravo na mirovinu  pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i članovima njihovih obitelji sa svega sedam godina staža. Naime, 6755 pripanika HVO-a steklo je pravo na mirovinu na temelju novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. U prosjeku imaju svega sedam godina staža, uvjerljivo najmanje od svih drugih kategorija umirovljenika po posebnim propisima. Primjerice, umirovljenih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata imaju prosječno staž od 18 godina. 

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić još je prošle godine najavljivao sveobuhvatnu analizu posebnih propisa koji se u Hrvatskoj vuku već 70 godina, navodeći 13 tisuća NOB mirovina i oko 4,5 tisuće domobranskih mirovina od 1941. do 1945. te još šest tisuća JNA mirovina.

No, sindikati upozoravaju da se do sada po tom pitanju ništa nije učinilo.

“Javnost mora znati da postoje određene grupacije koje dobivaju mirovinu po posebnim propisima i  koji je to iznos koji se za njih financira direktno iz proračuna. Konkretno, ako netko od 17 milijardi kuna deficita u mirovinskom sustavu nije spreman reći da u tome šest milijardi iznose kategorije po posebnim propisima, onda taj netko manipulira podacima”, poručuje Ana Miličević Pezelj.

Petrinja

Gradu Petrinji dodijeljena nagrada “Gradovi za jednakost”

Published

on

U Maloj vijećnici Hrvatskog sabora održan je završni događaj i dodjela nagrada projekta Gradovi za jednakost. Nositelji projekta, Hrvatski pravni centar i Udruga gradova, predstavili su rezultate i aktivnosti projekta s ciljem poticanja gradova na unaprjeđenje svojih praksi u ostvarivanju jednakosti među građanima. Sedam gradova s najboljim ocjenama, među kojima je i Grad Petrinja, su ovog ljeta dobrovoljno sudjelovali u Indeksu”Gradovi za jednakost”.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović/Izvor: Radio Banovina

Nagrada je dijeljena u dvije kategorije: mali i veliki gradovi. Gradu Petrinji dodijeljena je nagrada za treću najbolje ocijenjenu praksu u području jednakosti u kategoriji malih gradova. Nagradu je u ime Grada Petrinje preuzeo gradonačelnik Darinko Dumbović, koji se u svom obraćanju zahvalio na nagradi i istaknuo probleme grada Petrinje, koja je puno izgubila i uništena u ratu i u startu je bilo teže natjecati se sa ostalim gradovima dobitnicima nagrade, čime je još veća vrijednost ove nagrade za Grad Petrinju.

Indeks „Gradovi za jednakost“ razvijen je kako bi se istaknule i podijelile različite mjere koje gradovi poduzimaju u provođenju antidiskriminacijske politike, odnosno izjednačavanju mogućnosti među građanima. Indeks omogućuje vrednovanje i rangiranje gradova u Hrvatskoj na temelju njihove prakse u području razvoja lokalne demokracije, dobrog upravljanja i osiguranja dostupnosti javnih usluga za posebno osjetljive društvene skupine, prenosi Radio Banovina.

Ucitavanje vijesti

Politika

Mrak-Taritaš: Bandićeva zaduženja otplaćivat će naša djeca i unuci

Published

on

Predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš optužila je u utorak zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da je zadužio građane u ovoj godini za 1,09 milijardi kuna koje će, kaže, otplaćivati naša djeca i unuci.

“Izvješće o radu gradonačelnika za prvih šest mjeseci ove godine ima 266 stranica i kada to čitate, čitate da je realizacija bila nula, no dodatno piše ‘Ali se priprema’. I tako se grad cijelo vrijeme priprema, a paralelno s time gradonačelnik je uspio u ovoj godini zadužiti Zagreb i sve nas za 1,09 milijardi kuna”, kazala je Mrak-Taritaš na konferenciji za novinare uoči sutrašnje sjednice Skupštine.

Gradonačelnik se, kaže, igra proračunom i misli da papir sve trpi.

Podsjetila je da je kreditno zaduženje u vrijeme izglasavanja proračuna za 2019. bilo nešto više od 370 milijuna kuna, a jamstva pravnim osobama 50 milijuna kuna.

U ožujku je jamstvo iznosilo 25 milijuna kuna, kod HBOR-a se gradonačelnik zadužio za 161 milijun kuna, u lipnju je novo zaduženje iznosilo 350 milijuna kuna, u srpnju je kredit kod Erste banke iznosio 150 milijuna kuna plus 12 milijuna kuna za Zagrebački velesajam, nabrajala je.

Na ovoj Skupštini, naglašava Mrak-Taritaš, imamo ponovno novu odluku od 500 milijuna kuna zaduženja.

“Kad se to sve zbroji dođete do 1,09 milijardi kuna. To je u ovom trenutku gospodin gradonačelnik zadužio građane i pritom nije niti oko trepnuo. Netko će to otplatiti – naša djeca i unuci”, zaključila je čelnica GLAS-a.

Referirajući se na to što je Grad prihvatio 17 posto primjedbi na GUP Zagreba te što se unatoč najavama gradonačelnika to neće naći na ovoj sjednice Skupštine, Mrak-Taritaš je ustvrdila da oni koji znaju kada će se o njemu odlučivati su Bandić i premijer Andrej Plenković.

“Odgovornost za GUP i sve zajedno je u konačnici Plenkovića. Vi znate da je to jedna stabilna koalicija i sve ove stvari koje gradonačelnik radi – radi u kontekstu toga da dobije potrebne ruke HDZ-a za donošenje GUP-a”, rekla je.

U zagrebačkoj strategiji demografskog razvoja najbolje se vide kontroverze mjere roditelj-odgajatelj

Jedna od točaka na sjednici Skupštine je Prijedlog strategije demografskog razvoja Grada Zagreba za razdoblje 2019. do 2031., a gradski zastupnik Stanko Kordić je ustvrdio kako je jedan od ključnih problema te strategije to što nije donesena nacionalna strategija pa se ova gradska nema u što uklopiti.

Nekoliko je ključnih problema koje ova zagrebačka strategija ne uspijeva pomiriti, kaže. Mjera roditelja-odgojitelja potiče snažne kontroverze i u ovoj se to strategiji najbolje vidi.

“Dok se jednom mjerom, primjerice potiče široki obuhvat sve djece predškolskim odgojem i obrazovanjem, drugom mjerom se praktički izvlači djecu iz vrtića. Dok se jednom mjerom potiče žensko poduzetništvo, drugom se brani ženama da rade”, ističe Koridić.

U GLAS-u smatraju da s obzirom da se veća sada dvije trećine ukupnih sredstava troši za mjere roditelja-odgojitelja i obzirom da ta sredstva rastu, da za provođenje ovih drugih mjera neće preostati ništa.

Izvješće o stanju imovine Grada Zagreba pokazuje kako se dobro ne gospodari

Gradska zastupnica Sonja König osvrnula se na Izvješće o stanju imovine Grada Zagreba, koje će se naći na dnevnom redu sjednice Skupštine, a “pokazuje kako se dobro ne upravlja ogromnom gradskom imovinom”.

Izvješće pokazuje da među gradskom imovinom postoji 866 stanova koji se koriste bez ikakve valjane pravne osnove, odnosno u njima živi netko tko na to nema nikakvo pravo i za koga troškove plaća grad, odnosno svi mi.

Što se tiče poslovnih prostora, navela je da izvješće pokazuje da se bespravno koristi njih 278, a da ih je 349 potpuno prazno.

Pozvala je gradonačelnika da te poslovne prostore koji su dugo prazni da na korištenje za neku simboličnu cijenu kako bi ih se popunilo, kao i da donese strategiju upravljanja gradskom imovinom.

Ucitavanje vijesti

Politika

Mrsić: Spor sa sindikatima rješavati dijalogom, a ne zastrašivanjem

Published

on

Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić u utorak je zabrinjavajućim ocijenio da Vladina osnova u rješavanju spora sa školskim učiteljima u štrajku nije dijalog, već zastrašivanje učitelja zakonskom zabranom štrajka.

 “Situacija na terenu postaje zabrinjavajuća jer ne ukazuje na skoro okončanje započetog štrajka, ali ukazuje na moguću daljnju eskalaciju štrajkova. Sramotno je da Plenković ne nalazi za shodno započeti pregovore sa sindikatima u cilju okončanja nastale situacije”, priopćio je Mrsić.

 Smatra kako takvim neodgovornim postupanjem Vlada i premijer iskazuju krajnje nepoštovanje prema radnicima obrazovnog sektora te prema roditeljima i djeci, koja zbog nerješavanja spora između učitelja i Vlade ne mogu ostvariti svoje pravo na obrazovanje.

 Mrsić neprimjerenim i opasnim drži da Vlada ignorira socijalni dijalog jer to može imati dugoročne posljedice, te poručuje kako je pitanje plaća jasan materijalni interes radnika kojeg oni imaju pravo zaštititi zakonitim industrijskim akcijama. 

 “Umjesto da Plenković kroz socijalni dijalog sa sindikatima traži rješenja za nastali spor, svakodnevno svjedočimo činjenici da su učitelji, roditelji i djeca talac jednog premijera, kojem je sujeta iznad interesa Hrvatske”, ocijenio je. Premijera, ministra rada Josipa Aladrovića te ministricu obrazovanja Blaženku Divjak pozvao je da odmah započnu razgovore sa sindikatima. 

 Nužno je, tvrdi Mrsić, što prije krenuti u donošenje zakona o plaćama u javnim službama, kako bi se ubuduće izbjegle ovakve situacije.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije