Sindikati: Ostajemo u štrajku do ispunjenja zahtjeva, a Vlada mora odlučiti želi li brodogradnju

Photo: Facebook/Uljanik za "BOLJE SUTRA"

Štrajkački odbor i sindikati Uljanika istaknuli su u srijedu kako će štrajkati sve do ispunjenja zahtjeva o isplati plaće te su ocijenili kako je za trenutačno stanje odgovorna i Uprava, ali još više Vlada koja jedina može riješiti ovu situaciju odlukom želi li brodogradnju ili ne.

“Ostajemo u štrajku do ispunjenja zahtjeva”, kazao je predsjednik Štrajkačkog odbora Đino Šverko na konferenciji za novinare tri sindikata koja djeluju u Uljaniku: Sindikata metalaca Hrvatske, Jadranskog sindikata i Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Radnici Uljanika traže isplatu plaće, ali i odlazak Uprave na čelu s predsjednikom Giannijem Rosandom, koju smatraju najodgovornijom za trenutačnu situaciju, no sindikati kažu kako u sklopu štrajka ostavku Uprave ne mogu tražiti.

“Mi ni ne možemo tražiti smjenu Uprave, jer to ne može biti razlog za organiziranje štrajka”, rekao je Rajko Kutlača, povjerenik Sindikata metalaca te ponovio kako su u štrajk krenuli zbog neisplate plaće.

Ocijenio je da Uprava jest odgovorna, ali da se ova situacija može riješiti jedino na razini Vlade.

“Činjenica je da Uljanik nema novca za plaće i rješenje se mora naći izvan Uljanika na razini Vlade koja deklarativno podržava opstanak brodogradnje, međutim to slabo pokazuje u praksi. Ovim štrajkom prisiljavamo Vladu da kaže stoji li uz program restrukturiranja i opstanka brodogradnje u Puli i u Rijeci”, istaknuo je Kutlača.

Dodao je kako je vrijeme za konkretne korake, te da na sutrašnjoj sjednici Vlade očekuju jasan odgovor opstaje li Uljanik ili ne.

“Ako se to ne dogodi znak je to da brodogradnje u Puli i u Hrvatskoj više nema”, zaključio je Kutlača.

Boris Cerovac, predsjednik Jadranskog sindikata, kazao je kako štrajkom žele poslati poruku Upravi Uljanika, ali i hrvatskoj Vladi. “Uprava je vodila ovo poduzeće i odgovorna je za trenutno stanje. Vlada se pak treba odrediti želi li brodogradnju ili ne“, poručio je Cerovac.

Zašto su nas doveli u ovu situaciju, zašto mi štrajkamo, a ne proizvodimo, upitao se Cerovac. Ustvrdio je kako će velik broj radnika zbog situacije u Uljaniku napustiti Puli i Istru, jer je radnicima dosta ove igre.

Generalni štrajk u Uljanik Grupi, u svih sedam društava i brodogradilištu „3.maj“ u Rijeci, počeo jutros u 7 sati.

Dio radnika danas oko 12 sati krenuo je i na prosvjedni hod Pulom, iako sindikati i Štrajkački odbor pozivaju na miran štrajk na radnim mjestima.