Povezite se

Gospodarstvo

Sindikati: Nužno isplatiti plaće radnicima Uljanik grupe

Objavljeno

-

Predstavnici svih sindikata koji djeluju u Uljanik grupi sastali su se u srijedu u Rijeci kako bi razmotrili trenutačno stanje i moguće rasplete u riječkome i pulskom brodogradilištu te je zaključeno da je primarno osigurati plaće radnicima i da je za nastalo stanje najodgovornija Vlada.

 Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel rekao je da je najvažnije osigurati isplatu plaća radnicima u siječnju. Pred brodogradilištima su dvije opcije – ili će se do 25. siječnja utvrditi tko je strateški partner, koji bi zajedno s Vladom trebao osigurati nastavak proizvodnje, ili slijedi stečaj, dodao je.

 “Naš interes je da radnici najkasnije do kraja sljedećeg tjedna dobiju plaće”, rekao je. Izvijestio je da će sindikati zahtijevati od uprava da se plaće isplate do 14. siječnja, a ako se to ne dogodi, zatražit će sastanak u Ministarstvu gospodarstva na kojem bi bili i predstavnici tog ministarstva te uprava tvrtaka iz Uljanik grupe. 

 “Ova Vlada i Ministarstvo gospodarstva dosad su činili sve da se ne učini ništa, i to posebno ministar Darko Horvat, koji je neprestano govorio da je stečaj zadnja solucija, a sad je ‘3. maj’ već u predstečajnom postupku”, rekao je Novosel. Istaknuo je da radnici trebaju dobiti odgovor što država namjerava učiniti s brodogradnjom na Kvarneru i u Istri, dodajući kako je cilj radnika da se nastavi proizvodnja u bilo kojem obliku.

 Predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić ustvrdila je da Vlada snosi najveću odgovornost jer je imala najveće mogućnosti traženja rješenja za ovu situaciju.

 “Moraju jasno reći je li cilj održati brodogradnju i imaju li konkretna rješenja”, rekla je, dodajući da se plaće radnicima mogu osigurati iz pologa Uljanik grupe u bankama te bi Vlada mogla taj postupak omogućiti isplatom jamstava. “Ako to ne učini, jasno je da ne vjeruje u brodogradnju u ovom kraju”, istaknula je. 

 Cvitić je rekla kako stečaj “3. maja” ne omogućuje nastavak proizvodnje, posebno u situaciji kad radnici svakodnevno odlaze.

 Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac je rekao da radnicima nisu isplaćene cijele plaće ili dijelovi plaća za rujan, listopad i studeni, a sad dolazi red na isplatu plaća i za prosinac. I on je istaknuo da je moguće isplatiti te plaće polozima u bankama, ali država ne želi dati jamstva da bi se omogućilo korištenje tog novca. Ne vjerujemo više nikome, rekao je. Ustvrdio je da bi i sindikati trebali sudjelovati u razgovorima s mogućim budućim strateškim partnerima kako bi utjecali na moguća rješenja.

 Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata Siniša Kojić je rekao da se – ako se želi održati brodogradnja – moraju osigurati plaće za radnike jer oni ne mogu čekati još nekoliko mjeseci da se razriješi situacija u bilo kojem smjeru. 

 Mladen Novosel je dodao kako nikad nisu podnesena izvješća u što je uložen novac u dosadašnjim preustrojima brodogradilišta, niti je objašnjeno zašto oni nisu uspjeli. Radnici su za to najmanje odgovorni, rekao je, dodajući kako Vlada – ako više u tome ne želi sudjelovati – to mora jasno reći.

Gospodarstvo

Za vodoopskrbu i odvodnju u Slavoniji 98 milijuna kuna

Published

on

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Generalni direktor Hrvatskih voda Đuroković potpisao je u petak u Osijeku s predstavnicima  lokalnih vlasti osam ugovora o gradnji sustava javne vodoopskrbe i odvodnje u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Požeško-slavonskoj županiji vrijednih 98 milijuna kuna bez PDV-a.

Riječ je o naseljima Ernestinovo, Lovas, Donja Motičina, Drenovci, Vrbanja, Pleternica, Đakovo, Satnica Đakovačka, Vladislavci, Vuka, Erdut i Dalj.

Potpisivanju je bio nazočan i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić koji je najavio nastavak ulaganja u vodoopskrbu i odvodnju diljem Hrvatske.

„U ovom trenutku na području Hrvatske imamo u realizaciji ili pred realizacijom projekata tog tipa koji bi trebali završiti do 2023. godine u vrijednosti od 24 milijarde kuna. Taj podatak treba promatrati u kontekstu građevinskog sektora koji će biti neizostavan i jak podupiratelj gospodarskog rasta Hrvatske u idućim godinama i zadržavanja visoke razine zaposlenosti u tom sektoru“, rekao je ministar Ćorić.

“Svaki metar novih cijevi u hrvatskom vodoopskrbnom sustavu i sustavu javne odvodnje u Ministarstvu doživljavaju kao jednu malu pobjedu koja u konačnici znači poboljšanje kvalitete života stanovnika“,  dodao je.

Generalni direktor Hrvatskih voda  Zoran Đuroković istaknuo je da je ugovorima predviđena izgradnja 35 kilometara nove vodoopskrbne mreže i 20 kilometara novih kanalizacijskih kolektora.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je kako se od ukupnih sredstava ovih ugovora 39 milijuna kuna odnosi na Osječko-baranjsku županiju.

„Ovo što je danas potpisano ne znači da je kraj tim ulaganjima, nastavit ćemo s tim i ubuduće kako bi nadograđivali te sustave kako bi sva naselja na području naše županije imali kvalitetnu vodoopskrbu i odvodnju“, zaključio je Anušić.

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Postroženi uvjeti za odobravanje kredita

Published

on

Nakon dvogodišnje stanke banke su ovih dana opet počele razmjenjivati podatke o obvezama klijenata radi procjene njihove kreditne sposobnosti, što bi moglo još više otežati dobivanje kredita.

Uslijed opće nesigurnosti i smanjenja prihoda velikog broja građana zbog koronakrize, pojedine banke su već pooštrile uvjete odobravanja kredita. Smanjenje mjesečnih prihoda, objašnjavanju u OTP banci, često se odnosi “upravo na različite dodatke na plaću”, pa su uveli privremene mjere kojima se iz kreditne sposobnosti isključuju dodatna primanje kao što su bonusi, prihodi od najma ili prihodi od turizma, kao i određeni dodaci na plaću poput naknada za prijevoz, terenskih dodataka i slično. 

Kada je u pitanju visina kamatnih stopa, ističu da nije bilo nikakvih izmjena. Ostale banke koje je Jutarnji list kontaktirao, izbjegavaju govoriti o pooštravanju uvjeta poslovanja, barem tako otvoreno kao OTP banka. U Addiko banci, primjerice, kažu samo da procjena kreditnog rizika klijenta podleže “internom modelu” a on uključuje niz elemenata “kao što su, primjerice, podaci o urednosti i otplati postojećih i podmirenih obveza, mogućnost podmirenja postojećih i budućih obveza, ali i drugi interni modeli s ciljem pružanja kvalitetnije usluge za klijente i osiguranja sigurnijeg portfelja za banku”.

Ono što je sigurno, pri procjeni kreditnog rizika sve banke analiziraju “propisane parametre” i promjena stana prihoda klijenata neizbježno će utjecati na dinamiku kreditiranja. Ipak pri odluci hoće li netko dobiti kredit i po kojim uvjetima, važnu ulogu i dalje će imati individualni pristup klijentima. Ponovni uvid u kreditni registar u tome će im svakako pomoći u smislu uvida u stanje zaduženosti klijenata te koliko su prije bili uredni dužnici. 

No za neki konkretniji odgovor o kreditnoj politici, napominje bankar u jednoj banci srednje veličine, trebat će pričekati jesen, kada ćemo imati bolji uvid u razmjere krize, piše u petak Jutarnji list.

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Croatia Airlines ponovno leti

Published

on

S obzirom na to da bi se granice između država članica EU trebale otvoriti od 15. lipnja, hrvatski nacionalni avioprijevoznik pustio je u prodaju karte prema nekoliko europskih destinacija iz Zagreba, piše portal Croatian Aviation.

Uz postojeće međunarodne linije iz Zagreba prema Frankfurtu, Amsterdamu, Kopenhagenu i Zurichu od 15. lipnja u prodaji su i karte za Bruxelles (4 puta tjedno), Muenchen (tri puta tjedno), Sarajevo (tri puta tjedno), London (dva puta tjedno) i Rim preko Splita (tri puta tjedno).

Od 16. lipnja uvodi se i linija Zagreb – Dublin, 3 puta tjedno (uto, čet, ned), a od 18. lipnja uvodi se linija Zagreb – Beč, 2 puta tjedno (čet, ned).

Na linijama prema Londonu i Dublinu prometovat će zrakoplovi tipa A319/A320, dok će na ostalim linijama prometovati zrakoplovi manjeg kapaciteta tipa DashQ400.

Croatia Airlines tako će od 15. lipnja prometovati prema 11 međunarodnih destinacija, uz domaće linije prema DubrovnikuSplitu, Zadru i Puli.

Od ponedjeljka, 22. lipnja, kompanija u prodaji drži više tjednih letova nego što će to biti u prvom tjednu operacija, no Croatia Airlines vjerojatno će dodatno modificirati red letenja za to razdoblje.

Nacionalno/Dnevno.hr

Ucitavanje vijesti

Najčitanije