Povezite se

Vijesti

Sindikati jedinstveni da trgovine ne trebaju raditi nedjeljom

Objavljeno

-

Sindikalni čelnici poručili su nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) da su sve tri sindikalne središnjice jedinstvene u tome da nema razloga za rad trgovina nedjeljom dok je resorni ministar rekao da je ta odluka donesena na temelju struke i može ju se mijenjati.

Socijalni partneri su na sjednici GSV-a u ponedjeljak razgovarali o Vladinim mjerama koje definiraju gospodarsku i poslovnu aktivnost do 11.svibnja, a predstavljen im je i nacionalni program reformi koji bi Vlada trebala prihvatiti u četvrtak, izjavio je novinarima ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Upitan, odgovorio je da danas nije pokretana tema o izmjenama Zakona o radu (ZOR) o čemu su se, kazao je, s početkom krize pojavile razne spekulacije.

„Sa obzirom da danas nismo o tome razgovarali bili bi pretjerano žuriti sa zaključcima koji idu na bilo koju stranu“, rekao je ministar Aladrović.

Jedna od tema sastanka bila je, međutim, zabrana rada trgovinom, rekao je čelnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel, poručivši da u ovom trenutku nema ni jednog razloga da se nedjeljom radi u sektoru trgovine.

„Svjesni smo da u Hrvatskoj mnogo radnika i djelatnosti moraju raditi nedjeljom, no trgovina sigurno ne mora“, zaključio je Novosel.

Očekuje kako će se pokazati da građani mogu kupovati šest dana u tjednu i da u nedjelju mogu osloboditi preko 90 tisuća radnica u sektoru trgovine

Zabrana rada nedjeljom, dodao je, mjesecima prije krize je bila tema razgovora na razini Ministarstva gospodarstva s kojim su imali socijalni dijalog pri čemu je dio poslodavaca HUP-a podržao ograničenje rada nedjeljom, a dio je bio izričito protiv.

Ministar Aladrović rekao je da je Vladin zaključak kojim se drugačije uređuje radno vrijeme, napravljen u skladu s preporukama epidemiologa te u dogovoru sa Stožerom i HZJZ-om.

„To što su trgovine zatvorene nedjeljom je epidemiološka mjera kako bi i dalje omogućili da se situacija nastavi kretati u pozitivnom smjeru i da sve više otvaramo mogućnostima za poslovne aktivnosti“, rekao je. Napominje da su sve mjere privremene i mogu se mijenjati.

Upitan ima li ta mjera smisla s obzirom da se mogu očekivati gužve u subotu, rekao je kako moramo poslušati struku jer je procjena epidemiologa da će se s jednim slobodnim danom u tjednu bolje moći kontrolirati situaciju i dugoročno će se imati bolje izglede u borbi protiv virusa.

Rekao je da su redovi pred trgovinama pojava koja se događa neko vrijeme, ali prate fiskalizirane račune pa će, ovisno o potrošačkim promjenama, reagirati.

Aladrović je izvijestio da su na GSV-u najviše razgovarali o tehničkoj provedbi mjera popuštanja, tko u njima mora sudjelovati i na koji način. Među sve tri strane je primijetio visok stupanj razumijevanja.

Novosel je novinarima rekao da su sjednicu GSV-a inicirali sindikati jer o dva seta mjera za pomoć gospodarstvu nisu imali mogućnost raspravljati prije donošenja, dok se treći set mjera dogodio preko noći, iako ne s namjerom, već sukladno epidemiološkoj situaciji.

Pozdravio je pristup u kojem se paralelno čuva zdravlje građana i radnika i postepeno pokreće gospodarstvo.

Naglasio je pritom da veliki dio gospodarstva nije prekidao s radom tijekom cijele krize, izuzev turističkog sektora i dijela trgovačkog i prometnog sektora, pa nema razloga da se umanjuju plaće i prava radnika u gospodarstvu.

Poručio je da su Vladine mjere sigurno pomogle gospodarstvu pa nema razloga za relaksaciju na području radnog zakonodavstva.

Ocijenio je da postojeći ZOR nije prepreka radu od kuće ni drugim radnim aktivnostima, te da je potrebno puno više volje sindikata i poslodavaca kao i razgovora prije donošenja odluka.

Za odluku o povratku djece u vrtiće i škole rekao je da nije dobro da se na roditelje prebacuje odgovornost, a učitelji se pitaju kako će istovremeno provoditi nastavu za učenike u školi i kod kuće. 

Politika

Povjerenstvo kaznilo Mrak-Taritaš sa 7000 kuna

Published

on

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je predsjednicu GLAS-a Anku Mrak-Taritaš sa 7000 kuna jer u imovinskoj kartici nije navela prihode koje je imala kao članica ispitnih povjerenstava.

Mrak-Taritaš u imovinskoj kartici nije navela prihode koje je primila kao članica ispitnih povjerenstava u koje su je imenovali Hrvatska gospodarska komora i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Također, izrečena joj je sankcija jer je kao ministrica graditeljstva samu sebe imenovala ispitivačicom na stručnim ispitima za strukovno područje arhitekture.

Mrak Taritaš taj iznos mora platiti u sedam rata.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa lani je pokrenulo postupak protiv Mrak-Taritaš jer u imovinsku karticu nije unijela prihode koje je kao ministrica ostvarila sudjelujući u dva ispitna povjerenstva, pri čemu je u jedno imenovala sama sebe. Riječ je o ispitnim povjerenstvima za polaganje stručnih ispita u području arhitekture te za agenta u posredovanju u prometu nekretninama.

U prvom je sudjelovala od 2012., kada ju je prvi puta imenovao tadašnji ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak, dok je kasnije sama donosila odluke o svom imenovanju te ukupno primila oko 39.000 kuna naknade.

U drugom povjerenstvu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori sudjelovala je kao ispitivač od 2008. do 2017., a sredstava koja je ostvarila kao dužnosnica nije navela u imovinskoj kartici. 

Iako nije suprotno zakonu da dužnosnik može obavljati edukacijske poslove, Mrak Taritaš je prijavila primanja od te djelatnosti samo za jedno povjerenstvo, i to u vrijeme dok je bila zamjenica ministra graditeljstva i prostornog uređenja.

Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv HDZ-ova saborskog zastupnika Ivana Ćelića zbog nesklada u imovinskoj kartici vezano uz plaću koju je primao kao liječnik u Klinici za psihijatriju Vrapče i kao saborski zastupnik..

Ucitavanje vijesti

Politika

Glavašević na listi lijevo-zelene koalicije

Published

on

Lijevo-zelena koalicija predvođena platformom Možemo! predstavila je u petak svoje kandidate za 6. izbornu jedinicu među kojima je, kao nezavisni, i Bojan Glavašević, nekadašnji saborski zastupnik SDP-a.

Listu će nositi Danijela Dolenec, a Glavašević će biti na posljednjem, 14. mjestu i vodit će preferencijalnu kampanju. „Ovo su ljudi koji imaju čiste ruke i ideje za 21. stoljeće“, objasnio je Glavašević motive zbog kojih se priključio toj koaliciji.

“Glas za nas neće biti bačen, zajednički možemo osigurati dobar život, dobro upravljanje i dobru budućnost za građane“, poručio je.

Tomislav Tomašević (Možemo!) zadovoljan je što im se Glavašević pridružio. Godinama, kaže, surađuju na različitim temama, pa je izborna suradnja njen prirodni nastavak.

Tomašević navodi kako 6. jedinica ima brojne okolišne probleme, od odlagališta Jakuševac do ponovno aktualiziranih planova o izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori. Tu su i razvojni problemi, loša prometna povezanost nekih gradova, deindustrijalizacija.

Dolenec poziva građane da daju povjerenje zeleno-lijevoj koaliciji, uvjerava da glas za njih neće biti bačen.

Glavnim okosnicama koalicijskog programa navodi zeleno gospodarstvo, dostojanstvene uvjete rada, društvenu jednakost, demokratizaciju i borbu protiv korupcije.

U toj borbi Bojan je dobro pojačanje, pokazao je da se zna oduprijeti desnici i HDZ-u, izdržati pritiske, čak i prijetnje, u političkom djelovanju ne vodi se popularnošću, nego principima, rekla je Dolenec.

Lijevo-zelenu koaliciju čine Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je naš! i Za grad.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Čudo u Njemačkoj: krava otelila četvorke i preživjela

Published

on

Krava u Njemačkoj otelila je četvorke što je izuzetna rijetkost i izgledi da se to dogodi iznose 1 na 11 milijuna, objasnili su stručnjaci, a čudesno je da su i telići i majka dobrog zdravlja. 

“To je fenomenalno,” rekla je Claudia Kappeler, vlasnica hrabre krave na OPG-a u južnome gradu Bad Waldsee.

“Krava je bila nemirna i kada sam stigla u štalu dva malena telića već su ugledala svjetlost dana”, rekla je Kappeler o događaju koji se zbio u subotu.

Ubrzo je majka krava otelila i treće, pa zatim i četvrto tele i to posve sama, bez pomoći vlasnika farme i veterinara kojeg su hitno pozvali.

Četvero telića dobrog je zdravstvenog stanja iako su na svijet došli 18 dana ranije, a dobro je i njihova majka Gitana. 

Vlasnici, čini se, vole slovo “G” i nisu mnogo razmišljali pa su uz majku koja se zove Gitana i teladi nadjenuli imena s početnim slovom “G”.

Prinove su tako dobili imena: Gina, Georg, Gebhard i Gregor. 

“Izgledi da krava oteli četvorke iznose 1 na 11 milijuna”, objasnila je Ariane Amstutz, glasnogovornica Saveza njemačkih stočara. 

Godine 2018. jedna krava u Njemačkoj također je otelila četvorke na farmi blizu mjesta Radolfzell na Bodenskom jezeru blizu švicarske granice no uginula je nekoliko dana poslije. 

Ucitavanje vijesti

Najčitanije