Sindikati HT-a prijete prosvjedima zbog smanjivanja plaća; Uprava odbacuje optužbe

Konferencija za medije Hrvatskog sindikata telekomunikacija (HST)

Sindikati u Hrvatskom Telekomu (HT) prozvali su u srijedu Upravu kompanije zbog plana smanjivanja plaća zaposlenih u T-centrima i nezakonitog otpuštanja radnika, zbog čega su zaprijetili prosvjedima, no Uprava odbacuje sindikalne prozivke, tvrdeći da će uvođenjem modela varijabilnih plaća biti “povećane plaće zaposlenika koji ostvaruju poslovne ciljeve”.

Predsjednik Republičkog sindikata radnika Hrvatske Ivan Majdak rekao je na konferenciji za novinare da Uprava HT-a po tko zna koji puta “pod krinkom nagrađivanja radnika pokušava provesti njihovo izrabljivanje” jer bez suglasnosti socijalnih partnera nudi radnicima nove ugovore o radu i smanjenje plaća od pet do 15 posto.

Smanjenje plaća kao stimuliranje radnika

Time Uprava, rekao je Majdak, želi kontrolirati što veći dio plaće radnika, pri čemu se svaki mjesec određuju novo kriteriji i poslovni ciljevi koje radnici moraju ispuniti.

Pritom Uprava za smanjenje plaća tvrdi da je to stimuliranje radnika na bolji rad, iako će raditi za manje plaće od agencijskih radnika u HT-u.

Sindikalci očekuju da će većina radnika iz straha potpisati nove ugovore o radu jer nemaju drugog izlaza. Upravu prozivaju da se oglušila na pozive za razgovor, čime tjera sindikate i radnike na sudove i ulicu kako bi riješili svoje probleme.

Predsjednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija Juko Cikojević ustvrdio je da Uprava ponovno provodi nezakonite otkaze ugovora o radu, a sindikalci su za višak radnika doznali putem medija.

Poslodavac otpušta stalne radnike da bi zaposlio nove koji nisu stručni i koji, nakon što nauče posao, odlaze iz kompanije zbog nezadovoljstva statusom i primanjima, kaže Cikojević.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever upozorio je da HT neprekidno otpušta ljude, naročito od 2014. i dolaska nove Uprave, pri čemu stare radnike zamjenjuju jeftinijim radnicima preko agencija ili studentima.

Plaća radnika u pozivnim centrima je tek za osamstotinjak kuna veća od bruto minimalne plaće u Hrvatskoj, rekao je Sever.

Sindikalci kažu da nisu zatvorili vrata Upravi, ali neće nikome služiti kao “smokvin list” već će poduzeti sve zakonske korake kako bi poslodavac odustao od smanjenja plaća. Smatraju da radnička plaća u HT-u ne smije biti ispod 6000 kuna bruto.

Članica Uprava HT–a Nataša Rapaić rekla je da se uvođenjem modela varijabilnih plaća u HT centre povećavaju plaće svim zaposlenicima koji ostvaruju poslovne ciljeve.

Novi model omogućava 30 posto veće plaće

Novi model omogućava da dobiju plaću veću i do 30 posto, tvrdi Rapaić dodajući da je već više od 75 posto zaposlenika prihvatilo prednosti tog novog modela. S novim modelom prosječna plaća u centrima raste na 8800 kuna, što donosi i niz drugih benefita za zaposlenike kad idu na godišnji odmor, kad su na bolovanju ili im treba kreditna sposobnost.

Uprava, kazala je, podržava dijalog sa sindikatima, ali oni ne mogu voditi tvrtku jer su poslovne odluke odgovornost menadžmenta.

Što se tiče otkaza, trenutno ih je u planu šezdesetak i nemaju veze s novim modelom plaća. Do otkaza dolazi jer je riječ o sektoru s velikim promjenama zbog čega tvrtki trebaju nove kompetencije, a za starije kompetencije više nema potrebe.

Članica Uprave odgovorna za ljudske resurse Marija Felkel kaže da otkaz nije jedina mogućnost jer se radnicima nudi nekoliko drugih radnih mjesta.

Napomenula je da su u HT-u sva davanja za radnike iznad zakonske razine i kolektivnih ugovora, dok otpremnine u prosjeku iznose 230.000 kuna i uključuju šest dodatnih plaća za socijalno ugrožene kategorije.

Za tvrdnje o niskim plaćama Uprava kaže da 63 posto zaposlenika prima plaću iznad hrvatskog prosjeka, a za studente i agencijske radnike da ih zapošljavaju na privremenim poslovima, u skladu sa zakonima.