Sindikat umirovljenika traži izmjenu cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje

Sindikat umirovljenika održao prosvjedno uručivanje otvorenog pisma Vladi

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) prosvjedovao je u četvrtak na Markovu trgu tražeći da Vlada hitno izmijeni imovinski cenzus za dopunsko zdravstveno osiguranje, upozoravajući da stari cenzus iz 2004. godine kažnjava najsiromašnije umirovljenike.

“Najsiromašniji se kažnjavaju i mi smo ovdje da bismo uručili pismo Vladi i uvjerili ih što smo sve poduzeli kroz Nacionalno vijeće za umirovljenike da se cenzus što prije promijeni. Cenzus za dopunsko osiguranje nije promijenjen 15 godina”, izjavila je predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović novinarima pred Banskim dvorima.

Poručila je da SUH traži izmjene cenzusa u ime stotinjak tisuća umirovljenika koji su u zadnjih desetak godina izgubili pravo na besplatno dopunsko osiguranje, a u zadnjih godinu dana bilo ih je skoro 10.0000.

To znači da brojni umirovljenici “svojim mizernim penzijama” ne mogu više platiti odlazak liječniku, nego će umirati na nogama, naglašava Petrović.

Upozorava da je u Hrvatskoj 98 posto mirovina ispod prosječne plaće, a 55 posto ih je ispod linije siromaštva od 2485 kuna.

“Cenzus je isti kao i 2004. godine – 1939 kuna za samca, a mi tražimo 2485 kuna, točno prema liniji siromaštva, te da se visina cenzusa svake godine usklađuje”, kaže Petrović.

U otvorenom pismu SUH-a Vladi stoji kako su iznosi za samca (1939 kuna) i za člana zajedničkog domaćinstva (1516 kuna) čak 22 posto ispod linije siromaštva, te da povlasticu besplatnog dopunskog osiguranja uživa samo 163.000 umirovljenika.

SUH se još u lipnju obratio ministrima zdravstva Milanu Kujundžiću i financija Zdravku Mariću, ali do danas nije dobio nikakav odgovor.

U razgovoru s ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem, s kojim su se sastali u rujnu, rečeno im je da novca nema ni za povećanje cenzusa na 2000 kuna.

SUH predlaže da se prihodovni cenzus utvrđuje automatski prema liniji siromaštva koju jednom godišnje objavljuje Državni zavod za statistiku. 

U protivnom, upozoravaju sindikalci, svakoga četvrtka dolazit će “pod prozore Vlade”.