Sindikat Preporod na prosvjedu zatražio rješavanje problema nastave u pandemiji

Sindikat Preporod održao je u srijedu u Zagrebu prosvjed s kojeg je pozvao vlast da rješava nagomilane probleme u obrazovanju nastale zbog pandemije jer se, kažu, „škola za život“ pretvorila u „školu bez života“.

Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskome školstvu Preporoda Željko Stipić rekao je da za sva četiri problema koje su njegove kolegice iz sindikata prije izložile ima prijedlog za rješenje te da će ih izložiti Ministarstvu znanosti i obrazovanja, čiji će ga visoki dužnosnik primiti nakon prosvjeda.

Prvi je problem usporednog rada, kada učitelji nakon nastave održane u školi dođu kući i drže online nastavu i tako rade dva posla, a plaćeni su samo za jedan.

Učiteljica u Osnovnoj školi u Đulovcu Željka Kollert rekla da raditi dva zahtjevna posla može samo učitelj, bez službenog naloga i plaće, te da sve to rade zbog učenika, ali zaostatci se gomilaju i nastava pati.

Treba od toga odustati ili regulirati propisima i dogovoriti sa sindikatima, poručio je Stipić.

Drugi problem je nadoknada povećanih troškova koje učitelji imaju zbog organizacije nastave, osobito zato što mnogi od njih nisu dobili prijenosna računala koja su im obećana pa su ih sami morali kupiti.

Nastavnica razredne nastave u Osnovnoj školi Rapska u Zagrebu Gordana Kovač Bluhla rekla je u vezi s kritikama koje su im ovih dana, kako je rečeno, preko medija upućivale vlasti u obliku „mislite li da je sad vrijeme za to“ da ne traže ništa što im ne pripada, „samo troškove koje imaju radeći od kuće“.

Treći problem je odlazak na bolovanje. Trenutačno je oko 700 ljudi zaraženo koronavirusom, a još ih je toliko u samoizolaciji.

Defektologinja u Centru za autizam Tanja Biloglav rekla je da postoji nekoliko vrsta bolovanja za covid-19, za koji učitelji dobiju naknadu od 4257 kuna, što je neprihvatljivo malo. Učitelji traže da im se bolovanja za covid plate kao svaka druga, dodala je.

Njih se kažnjava smanjenjem plaće iako nisu ni za što krivi, rekao je Stipić i zatražio da se postupa po Zakonu radu koji je povoljniji za učitelje te da im se nadoknade troškovi.

Četvrti problem je mali broj spremačica koje uprave ne zapošljavaju nakon što one koje rade odu u mirovinu, pa su iscrpljene i ne mogu obaviti posao.

Smiljana Petrina iz Osnovne škole Vukomerec u Zagrebu rekla je da ih nedostaje više od tisuću, da su se poslovi povećali te da ostaju neobavljeni, što je opasno u vrijeme epidemije.

Stipić je pozvao mjerodavne da poštuju Državni pedagoški standard te da odobre zapošljavanje spremačica.