Sindikat policijskih službenika: Odluka glavnog ravnatelja policije proturječna i ugrožava ugled policije

Sindikat policijskih službenika uputio je u srijedu otvoreno pismo glavnom ravnatelju policije Nikoli Milini u kojemu tvrdi da je njegova odluka o smjeni visokih dužnosnika policije nedosljedna i netransparentna, te zatražio konkretne odgovore na niz otvorenih pitanja.

Sindikat glavnog ravnatelja policije Milinu optužuje da je, prihvaćanjem ostavki zamjenika ravnatelja policije Josipa Ćelića, te načelnika krapinsko-zagorske policije Darka Cara i šefa zadarske prometne policije Antona Dražine zbog slučaja prekoračenja brzine, postupio proturječno i nedosljedno te da svojim ponašanjem ugrožava ugled policije.

“Svojim ponašanjem dokazali ste da ste proturječni, nedosljedni i da nemate iste kriterije za sve, iako vas na to obvezuje Zakon o policiji, jer to isto niste učinili u slučaju načelnika PU zagrebačke”, ističe Sindikat u pismu.

“Koliko ste ustrajni pokazuje činjenica da niste postupali ni reagirali čak ni drugi puta nakon neistinitog demantija PU zagrebačke, iako je to bila vaša dužnost i obveza, obzirom da smo javnosti dostavili dva dokumenta koji osporavaju navode demantija PU zagrebačke”, stoji dalje u pismu koje potpisuje predsjednik Sindikata Mario Puškarić.

“Takvim ponašanjem i vašim ignoriranjem kao ‘prvog i glavnog policajca u državi’ ozbiljno se ugrozio i naštetio ugled policije, narušila vjerodostojnost državne institucije koja u svom radu mora biti precizna, istinita i vjerodostojna s obzirom na to da građanima jamči sigurnost i povjerenje te provodi policijske poslove i ovlasti čijom bi se primjenom svakom građaninu trebala jamčiti pravičnosti u postupku progona i jednakost pred zakonom”, ističe se.

Zamjenik ravnatelja policije Josip Ćelić podnio je “zahtjev za razrješenje s dužnosti” nakon što je otkriveno da je u ožujku uhvaćen u prebrzoj vožnji, ali da nije bio kažnjen, a osim njega zbog sličnog je prekršaja, također na zadarskom području, smijenjen i načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske Darko Car te načelnik Postaje prometne policije Zadar Anton Dražina.

U izvanredni nadzor uputio ih je glavni ravnatelj policije Nikola Milina zbog provjere informacija objavljenih u medijima o navodnom neprocesuiranju počinjenog prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozilom u naseljenom mjestu i pokušaju zataškavanja navedenog od strane zamjenika glavnog ravnatelja policije Josipa Ćelića.

Iz Sindikata upozoravaju kako su, nakon što su zaprimili određene informacije, mnoga pitanja ostala “neodgovorena i nejasna”, te “u interesu javnosti” i transparentnog rada glavnog ravnatelja Miline i transparentnosti njegovih donesenih odluka, traže odgovore na niz pitanja vezanih uz čitav postupak.