Sindikat policijskih službenika najavio prosvjed i štrajk

Sindikat policijskih službenika u pismu premijeru Andreju Plenkoviću i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću najavio je prosvjed i štrajk jer, unatoč njihovim najavama da će razgovarati sa svim policijskim sindikatima, njihov sindikat nije dobio priliku razgovarati o poboljšanju prava svojih članova.  

Sindikat policijskih službenika u subotu navečer priopćio je da su uputili pismo premijeru Plenkoviću i ministru Božinoviću, podsjetili su da su četvrti sindikat po broju članova od devet sindikata koji djeluju u MUP-u, ali da nisu imali priliku dati svoje mišljenje i prijedloge vezane za poboljšanje kako materijalnih prava koja se tiču najnižih plaća u državnoj službi tako i drugih prava kao što su kaznenopravna zaštita policijskih službenika i zaštita policijskih službenika od lažnih anonimnih prijava.

Istaknuto je da su dogovori – Dodatak II. Kolektivnog ugovora o državnim službenicima  namještenicima i Sporazum o uvođenju dodatka osnovnoj plaći policijskih službenika sklopljeni isključivo sa samo tri sindikata  – SPH-om, NSD MUP-a i SDLSN RH-a. Sindikat policijskih službenika ocijenio je da su dogovori “postignuti i na nezakonit način obzirom da je sukladno čl. 9. st. 6. Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata postojala određena dužnost i obveza Pregovaračkog odbora sindikata za kolektivno pregovaranje koja nije provedena”.

Kako se navodi, definitivno nisu zadovoljni postignutim pregovorima iz jednostavnog razloga jer plaća najniže plaćenoga policijskog službenika ni za godinu dana tj. na plaći za siječanj 2021. neće iznositi ministrovih obećanih 5000 već za državu sramotnih 4.880,41 kuna. Sada plaća iznosi 4.407,72 kuna što znači da je ovim dogovorima u godinu dana plaću policajcu povećana za samo 472,69 kuna i to zahvaljujući još i činjenici da je stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak kojim se osnovni osobni odbitak povećava s 3800 kuna na 4000 kuna. Pritom, najniže plaćeni policijski službenik zapravo policijski službenik – vježbenik šest mjeseci prima još 15 posto manju plaću,

Istaknuto je da su najniže plaćeni policijski službenici upravo oni koji neposredno primjenjuju policijske ovlasti na terenu i kojima je svakodnevno ugrožen život i zdravlje, osobito u današnje vrijeme migrantske krize, i da je njihov sindikat tražio povećanje koeficijenta s detaljnom analizom tako da najniže plaćeni policijski službenik dobije najveće povećanje, a najviše plaćeni policijski službenik najmanje povećanje, uz uvjet da koeficijent najniže plaćenog policijskog službenika ne može biti manji od 1,0, čime bi se zapravo postigla ravnoteža u omjeru plaća među samim policijskim službenicima, a samim time i pozicija ovog časnog i poštenog zanimanja dovela na društvenoj ljestvici tamo gdje i pripada te postigla svrha poželjnog pravičnog povećanja plaća.

Ustvrdili su kako “svjedočimo svakodnevnom kaznenom progonu policijskih službenika koji su prilikom obavljanja policijskih poslova i primjenom policijskih ovlasti pravilno i zakonito te opravdano uporabili sredstva prisile. Niti po tom pitanju nije ništa učinjeno iako je inicijativa bilo, kako od ovog sindikata tako i od drugih sindikata i udruga”. 

Isto tako ništa nije učinjeno ni na zaštiti policijskih službenika od lažnih anonimnih prijava niti je regulirano koja su to prava policijskog službenika u takvom slučaju kada ga se istražuje zbog neosnovanih i anonimnih prijava i na taj način nad njim obavlja mobing.

“To nas niti ne čudi jer takve anonimne prijave najviše služe sustavu za međusobna razračunavanja prema onima koji nisu poslušni i podobni i kada nekog takvog treba smijeniti s rukovodeće pozicije”, stoji u priopćenju Sindikata policijskih službenika.