Sindikat policijskih službenika: Izmjenom zakona čini se nesaglediva šteta policijskoj struci

Dubravko Jagić/Izvor: Nacionalno/Dražen Prša

Sindikat policijskih službenika uputio je u subotu otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem upozorava da bi se predloženim izmjenama Zakona o policiji, koje su upućene u saborsku proceduru, nanijele nesagledive štete policijskoj struci i vratile policiju u doba “kada su osnovni kriteriji bili podobnost i poslušnost”.

Ministarstvo unutarnjih poslova je na svojoj web stranici objavilo da je Vlada na sjednici 14. veljače prihvatila od strane MUP-a Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji te ga uputila u saborsku proceduru.

Iz Sindikata ističu da se predloženim izmjenama prvi put u povijesti moderne hrvatske policije spuštaju kriteriji prijema u policiju na srednju školu u trogodišnjem trajanju i “umjesto da se jača struka i podižu kriteriji te dignitet, ovim zakonom se spušta i ponižava ionako traumatizirana i potplaćena policijska struka”. 

“Umjesto podizanja sramotnih plaća …. Vi i Vaša Vlada odlučili ste se na mjeru spuštanja kriterija misleći da će se na taj način pridobiti veći interes za policijsko zanimanje. Smatramo da je to totalno krivi put i da će to dugoročno učiniti nesagledivu štetu policijskoj struci”, piše Sindikat.

Nezadovoljni su i jer se predlaže ukidanje prava na plaću radnog mjesta koje će policijski službenik obavljati po pisanom nalogu nadređenog, iako su, napominju, policijski službenici ionako potplaćeni.

Smatraju i da izmjenama Vlada i premijer vraćaju sustav u prošlost jer će “potreba službe” biti jedini kriterij za premještaj, što otvara mogućnost da se neistomišljenike premješta kada i gdje se hoće. “I slijepcu je jasno da time želite promijeniti ljude …. postavljajući svoje i poslušne”, tvrdi Sindikat.

Kritizira i način predlaganja zakonskih izmjena i rad pomoćnika ministra unutarnjih poslova Ante Delipetra tvrdeći da nije poštovan niti minimum demokratskih standarada. Ističu da u MUP-u djeluje devet sindikata i tvrde da njihov, s 1227 članova četvrti po veličini u MUP-u, kao ni veći broj drugih uopće nisu obaviješteni o izmjeni Zakona, iako su u više navrata od Delipetra tražili da ih obavijesti o tome. Delipetar surađuje samo s određenim sindikatima te dijeli i diskriminira sindikate iako reprezentativnost ima jedino veze s državnom službom, ističe se u otvorenom pismu. 

“Na Vama je da preispitate način rada Vaših suradnika”, stoji u pismu Sindikata policijskih službenika.