Sindikat policije odbacuje prozivke da policija postupa nehumano prema migrantima

Izvor: Tportal

Sindikat policijskih službenika (SPS) odbacio je u nedjelju medijske napise u kojima se policijski službenici prozivaju za nehumano postupanje prema migrantima, te javno pohvalio sve policajce koji svoju službu obnašaju nadzirući i štiteći državnu granicu.

Pitamo se gdje su kod naših medija nestale one lijepe slike u kojima policijski službenici pomažu migrantima (…). Naprosto je nemoguće da su se svi policijski službenici preko noći počeli ponašati suprotno, navodi Sindikat tvrdeći da je svjedok “brojnih situacija u kojima policijski službenici prilikom postupanja pomažu toj kategoriji ljudi do te mjere da odvajaju od svoje mizerne plaće novac s kojim im kupuju nužnu hranu i piće”.

Sindikat objašnjava kako su ga na reakciju najviše potakle pritužbe nekih udruga, a posebno nedavni medijski napis jednih dnevnih novina u kojem se opisuje ispovijest migranata koji teško optužuju hrvatske policajce kako ih premlaćuju, oduzimaju im stvari i novac.

Takve incidente, ako se zaista i dogode, treba gledati kao pojedinačne slučajeve koje i Sindikat osuđuje, a koje redovito ispituje unutarnja kontrola nakon čega se protiv odgovornih pokreću disciplinski postupci, navodi SPS:

SPS ističe da MUP ima učinkovit sustav nadzora i kontole rada policijskih službenika što, napominje, potvrđuju brojni disciplinski postupci za puno banalnije i blaže propust.

Sindikat je uputio javnu pohvalu svim policijskim službenicama i službenicima koji svoju službu obnašaju na kontroli i zaštiti državne granice, a posebice onima koji se već duže vremena nalaze na ispomoćima u raznim policijskim upravama diljem Hrvatske odvojeni od svoje obitelji i u vrlo teškim uvjetima rada.

“Kako je pred policijske službenike postavljeno sve više složenih zadataka na očuvanju granice Europske unije koji iziskuju mnogo snage i predanosti želimo im i dalje uspješnost u njihovom radu, a medije molimo da sagledaju situaciju u cijelosti i da objektivno i pošteno prenose sve događaje od interesa javnosti”, poručuje Sindikat.