Sindikat policije Hrvatske traži konkretne mjere protiv koronavirusa u državnim službama

Sindikat policije Hrvatske (SPH) zatražio je u srijedu od Vlade konkretne mjere za zaštitu od koronavirusa u državnim službama jer je nedavna uputa donijela tek polovične i kozmetičke mjere koje ostavljaju previše diskrecijskog prava čelnicima u državnom sustavu.

Vladu i Ministarstvo uprave i pravosuđa SPH je pozvao da uputu dopune s tri ključne točke za sprječavanje zaraze, uključujući obveznu podjelu zaposlenika na A i B smjenu te uvođenje rada od kuće u smjenama gdje god je to moguće, kao što se radilo u ožujku.

Zahtijeva distribuciju dovoljne količine medicinskih zaštitnih maski svima koji moraju obavljati posao u prostorijama u kojima boravi više osoba, redovito čišćenje radnih prostorija i dostupnost dovoljnih količina dezinfekcijskih sredstava za osobnu higijenu i dezinfekciju radnih površina.

Iako je u uputi navedeno da čelnici u sustavu državne službe mogu donijeti odluku o radu od kuće, SPH upozorava da to dosad gotovo nitko nije učinio, vjerojatno iz političkih razloga.

Očekuje stoga od Ministarstva uprave i pravosuđa, umjesto kozmetičkih mjera i popisa lijepih želja, jasnu i obvezujuću uputu te ujednačene i adekvatne kriterije za zaštitu od koronavirusa. U suprotnom je spreman na industrijske akcije.

SPH pozdravlja djelovanje MUP-a, koji je već proveo sve tražene mjere, ali budući da ima članove i izvan MUP-a traži donošenje nove upute u kojoj će se na adekvatan način propisati zaštita državnih službenika i namještenika od zaraze.

“Aktualna uputa je daleko blaža u propisanim mjerama i opsegu nego u ožujku, kad je raširenost epidemije bila znatno manja nego danas, a upute o radu u državnoj službi pisane su temeljem stručnih procjena epidemiologa i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, umjesto po političkom diktatu”, ističe SPH.