Sindikat i Matica umirovljenika traže dostavu mirovina poštom

FAH

Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske zatražili su u utorak žurno pokretanje inicijative da se mirovine dostavljaju poštom kako bi se zaštitili umirovljenici i osiguralo im se preživljavanje u uvjetima izolacije.

“Žurno pokrećemo inicijativu da se uvede privremena mogućnost dostave mirovine poštom temeljem telefonske prijave korisnika mirovine. Svakodnevno se telefonskim i elektronskim upitima obraćaju umirovljenici i rodbina umirovljenika, upozoravajući na problem dostave mirovina većini umirovljenika, osobito onima koji žive sami, isključivo putem banaka, jer izolacijom obaveznom za starije građane te obustavom javnog prijevoza, nemaju nikakve mogućnosti primanja svoje mirovine”, stoji u priopćenju umirovljeničkih udruga.

Na taj problem upozoravaju još od 2014. godine, kada je ukinuta mogućnost dostave mirovine poštom svima koji su od tada umirovljeni te ih sada prima samo osamdesetak tisuća korisnika.

Inicijativu za dostavom smatraju hitnom mjerom kojom bi si umirovljenici osigurali preživljavanje te ne bi svojom krivnjom širili zdravstvenu ugrozu.

“Predlažemo da se uvede i javno objavljuje posebni telefonski broj HZMO-a za prijavu korisnika koji traže primjenu mjere, te da se prigodom dostave mirovine uruči na potpis poseban obrazac/zahtjev, kao i prihvaćanje legitimiranja osobnom iskaznicom”, kažu sindikat i Matica umirovljenika.