Povezite se

Vijesti

Sindikat hrvatskih učitelja šokiran optužbama ministrice Divjak da radi protiv reforme

Objavljeno

-

Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) šokiran je optužbama ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak da taj sindikat radi protiv reforme obrazovanja i smatra da bi ministrica Divjak trebala svoju poziciju autoriteta koristiti za razvoj socijalnoga dijaloga i prihvaćanje mišljenja struke.  

U priopćenju što ga je u ponedjeljak uputio javnosti SHU osvrnuo se na izjavu ministrica Divjak od nedjelje, 14. travnja u kojoj, navedeno je, “ministrica optužuje SHU da je kočničar reformi i u kojoj se osvrnula i na provedeno istraživanje Sindikata o kvaliteti radnih odnosa i sustava osnovnog obrazovanja”.

Navedeno je kako je SHU u više navrata informirao javnost o istraživanju o kvaliteti radnih odnosa i sustava osnovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj koje se provodi u okviru EU projekta koji je Sindikatu dodijeljen za unapređenje socijalnog partnerstva u sektoru u kojemu djeluje.

S tim u vezi, istaknuto je kako je SHU na okruglom stolu, održanom 10. travnja ove godine, “govorio o svim područjima istraživanja, predstavio metodu istraživanja kao i istraživače – doktore znanosti s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar koji su istraživanje osmislili i proveli te izradili istraživački izvještaj”, te da je na okruglom stolu bila i pomoćnica ministrice Lidija Kralj koja je bila izravno upoznata sa svim detaljima.

Anketa Ministarstva ne može se uspoređivati s neovisnim istraživanjem

U priopćenju koje je potpisala predsjednica SHU Sanja Šprem navedeno je kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja provelo anketu o svom vlastitom projektu “Škole za život”  u kojemu, prema javnosti dostupnim podatcima sudjeluje 1146 učitelja, a odgovore o provedbi dalo je samo 328 učitelja koji izravno sudjeluju u provedbi “Škole za život”, što je samo 28 posto učitelja uključenih u navedeni program.

“Nejasno je zašto u kontekstu zadovoljstva učitelja u osnovnim školama, ministrica navodi brojku od 1300 sudionika u anketi koju je provodilo samo Ministarstvo znanosti i obrazovanja”, istaknuto je, a u istraživanju koje su proveli neovisni stručnjaci u sklopu EU projekta sudjelovalo su pak 6494 zaposlenika u sustavu osnovnog obrazovanja.

Sindikat je zato ustvrdio kako se “anketa koju je provelo Ministarstvo o svom vlastitom projektu ne može uopće uspoređivati s neovisnim istraživanjem koje je znanstveno validiranom metodologjom proveo Institut Ivo Pilar kojemu je svrha bila dobiti objektivno stanje u obrazovanju, a Ministarstvo je podredilo objektivnost vlastitoj promidžbi, bez razmišljanja o dugoročnim posljedicama”.

Nedostojno je da ministrica manipulira brojkama; koliko košta promidžba “Škole za život”

“Nedostojno je jedne ministrice u Vladi Republike Hrvatske da manipulira brojkama i ne iznosi sve činjenice na jasan i transparentan način”, ocijenio je SHU.

Zato Sindikat javno postavlja nekoliko pitanja – zašto ministrica ne navodi tko je radio anketu po kojoj je eksperimentalna provedba reforme obrazovanja dobila ocjenu vrlo dobar, koliki je trošak promidžbe “Škole za život”, je li anketa uvrštena u trošak promidžbe, mogu li se na uvid dobiti pitanja koja su postavljana zaposlenicima kako bi neovisni stručnjaci mogli ocijeniti jesu li ona bila postavljena na način koji omogućuje dobivanje objektivne slike.

SHU je ocijenio kako je “tragično da ministrica u ni jednom trenutku nije kontaktirala Sindikat i zatražila razgovor o navedenim rezultatima”. Umjesto toga, navedeno je, “ministrica retorikom uvrijeđenoga djeteta pokušava umanjiti značaj rezultata i istraživanja”.

SHU smatra kako i “negodovanje prepune dvorane učiteljica i učitelja na okruglom stolu Sindikata hrvatskih učitelja 10. travnja na izlaganja pomoćnice ministrice Lidije Kralj govori sve o zadovoljstvu ‘Školom za život’, a ministrica bi možda i znala koje je stvarno mišljenje zaposlenika u sustavu kada bi bila spremna za otvorenu raspravu i prihvaćanje kritike umjesto da obrazovanje koristi za svoju osobnu i političku promidžbu”.

“Kao što smo 1. lipnja 2016. čekali tramvaj, tako i danas kočimo reformu”, poručio je Sindikat hrvatskih učitelja.

Ministrica Blaženka Divjak gostovala je u nedjelju, 14. travnja, u emisiji “Točka na tjedan” N1 televiziije i ocijenila kako “istraživanje SHU u kojemu je ‘Škola za život’ dobila dvojku, nije ni relevantno niti vjerodostojno”, te da ju “prije svega čudi da to netko zove istraživanjem, pogotovo znanstvenim istraživanjem”.

“U tom segmentu ne čudi me da Sanja Šprem, koja vodi taj sindikat, ne zna što je znanstveno istraživanje. Koliko je meni poznato, oni su napravili anketu među svojim članovima negdje početkom školske godine, na tristotinjak ljudi. Istovremeno smo mi na 1300 učitelja napravili anketu nakon prvoga polugodišta i odmah objavili rezultate, a oni su objavili rezultate nakon šest mjeseci. Mislim da ta anketa nije vjerodostojna, a pogotovo sada nije relevantna”, izjavila je ministrica za N1 televiziju. 

Nastavi pregledavati

Svijet

Trump: Nema potrebe za karantenom u New Yorku

Published

on

Američki predsjednik Donald Trump u subotu je ipak odustao od ideje da zbog pandemije koronavirusa u čitavoj saveznoj državi New York uvede karantenu nakon što je ona naišla na velike kritike javnosti.

“Karantena neće biti potrebna”, poručio je Trump putem twittera.

Broj umrlih od koronavirusa u SAD-u raste velikom brzinom, sada je potvrđeno već više od 2,100 smrtnih slučajeva što je više no dvostruko od broja umrlih prije samo dva dana.

Ranije u subotu Trump je najavio mogućnost uvođenja karantene za New York, New Jersey i Connecticut, no kritičari su tu ideju odmah proglasili nemogućom jer bi uzrokovala kaos u regiji koja je gospodarski motor SAD-a i u kojoj živi 10 posto stanovnika čitave zemlje koji sudjeluju sa 12 posto u ukupnom bruto domaćm proizvodu.

“Kada biste počeli stvarati zidove među regijama u čitavoj zemlji to bi bilo kontraproduktivno, potpuno ne-američki”, rekao je guverner New Yorka Andrew Cuomo za CNN.

Trump je stoga ublažio retoriku te najavio kako će od Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) zatražiti da se izda “snažan naputak za putovanja” koje bi trebali provoditi guverneri triju spomenutih država.

Neke su savezne države već započele sa zaštitnim mjerama kada su u pitanju putnici koji dolaze iz New Yorka, koji je najveće žarište zaraze u SAD-u. Tako su Florida i Rhode Island izdali naređenja da putnici koji dođu iz New Yorka moraju u samoizolaciju ukoliko žele ostati, dok Pennsylvania i Zapadna Virginia traže od došljaka iz New Yorka da pristanu na dobrovoljnu karantenu.

Ucitavanje vijesti

Svijet

SAD: Broj umrlih veći od 2,000, među žrtvama i dijete mlađe od godinu dana

Published

on

Broj umrlih od koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama u subotu je prešao brojku od 2,000, dok je zaraženo više od 120,000 osoba, objavilo je sveučilište Johns Hopkins.

Prema posljednjim podacima Johns Hopkinsa, broj potvrđenih slučajeva zaraze u SAD-u je 121,117, dok je umrlo 2,010 osoba.

Najmlađa žrtva u SAD-u imala manje od godinu dana, objavio je guverner države Illinois JB Pritzker.

“Imam vrlo tužnu vijest. Među umrlima u posljednja 24 sata je i vrlo maleno dijete. Znam kako je vrlo teško prihvatiti takvu vijest”, izjavio je Pritzker.

Odjel za zdravstvo države Illinois nije naveo je li umrlo dijete patilo od drugih bolesti.

Ucitavanje vijesti

Svijet

Koronavirus usmrtio više od 30.000 u svijetu, dvije trećine u Europi

Published

on

Pandemija koronavirusa usmrtila je od prosinca, kada je izbila u Kini, najmanje 30.003 ljudi u svijetu od čega dvije trećine u Europi, piše agencija France presse na temelju službenih podataka do subote navečer.

Više od 640.770 zaraženih službeno je dijagnosticirano u 183 zemalja i teritorija od početka epidemije. Od tog broja najmanje je njih 130.600 do danas izliječeno. 

Broj dijagnosticiranih ne odražava potpunu stvarnost jer velik broj zemalja testira samo slučajeve zaprimljene u bolnici.

Prema podacima koje je agencija prikupila do subote u 20 sati, od petka u isto vrijeme potvrđeno je 3.417 novih smrti te 68.734 novozaraženih u svijetu.

Najteže je stradala Italija koja je u subotu premašila broj od 10.000 umrlih s ukupno 10.023 umrla, što je 889 novih smrti u zadnja 24 sata.

Slijedi je Španjolska s 5.690 umrlih (+832) i te dvije zemlje bilježe gotovo tri četvrtine svih umrlih u Europi. 

Francuska ima 2.314 mrtvih i 37.575 zaraženih. Velika Britanija premašila je broj od tisuću mrtvih, kao i Grčka. 

Kontinentalna Kina ima 3.295 mrtvih i 81.394 zaraženih, a slijedi Iran s 2.517 mrtvih i 35.408 zaraženih. 

Kina je od petka na subotu imala 54 nova slučaja i tri smrti. Ukupno je 74.971 izliječenih. 

Po broju  zaraženih sada su prve Sjedinjene Države sa službeno potvrđenih 115.547 zaraženih, od čega je 1.891 umrlih, a 921 osoba je ozdravila.

Od petka do subote u isto vrijeme, Brunej, Togo, Šri Lanka,Katar i Jordan objavili su prve smrti na svome tlu izazvane koronavirusom. 

Kontinenti

Europa je sama imala u subotu do 20 sati 21.334 urmlih na 351.877 zaraženih.

Azija je imala potvrđenih 3.742 umrlih na 103.943 zaraženih.

Na Bliskom istoku zabilježene su 2.592  smrti od 43.414 zaraženih.

Sjedinjene Države i Kanada zabilježile su 1.950 umrlih od 120.981 zaraženih.

Latinska Amerika i Karibi registrirali su 242 umrlih na 12.315 zaraženih.

Afrika je zabilježila 128 umrlih i 4.103 zaraženih, a Oceanija 15 smrti i 4.145 zaraženih. 

Agencija AFP objavljuje podatke na temelju informacija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i vlasti pojedinih država.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije