Povezite se

Politika

Sindikat hrvatskih učitelja: Deset pitanja ministru Fuchsu

Objavljeno

-

Ana Tuškan

Sindikat hrvatskih učitelja uputio je u petak otvoreno pismo ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu s deset najčešćih pitanja o organizaciji nove nastavne godine koja dobivaju s terena, uz prijedloge za moguća rješenja.

Sindikat traži dodatno zapošljavanje pomoćno-tehničkog osoblja kojega je zbog zabrane zapošljavanja nedostajalo i prije pandemije – prema njihovom istraživanju prije koronavirusa više od 48 posto spremačica čistilo je veću površinu od propisane, a sada je to još ozbiljniji problem zbog pojačane potrebe za čišćenjem te načina podjele obroka.

Navode i da je neriješeno ostalo pitanje zaštite visokorizičnih zaposlenika, njihova statusa te radnih zaduženja, a postavlja se i pitanje opravdavanja izostanaka učenika i imaju li oni u tom slučaju mogućnost online nastave te tko će takvu nastavu provoditi pošto je nemoguće složiti takva zaduženja.

Sindikat je dobio i mnogo upita zabrinutih roditelja i zaposlenika o prijevozu i kažu da nema smisla da se učenici različitih razreda voze u istom prijevoznom sredstvu, da bi se kasnije, u školi, strogo osiguravalo nemiješanje različitih skupina učenika, a nakon toga bi opet sjedali u isti autobus u kojem nerijetko bude i više učenika nego što je to dozvoljeno..

Smatra da treba napraviti hitnu koordinaciju prijevoznika i osnivača, no uz prethodno razrađen plan države o načinu na koji bi mogla subvencionirati dodatni prijevoz učenika, ovisno o potrebama pojedinih županija. “Ukoliko se takav prijevoz ne može osigurati, bojimo se da neće biti moguće imati nastavu u školama bez značajnih epidemioloških problema”, ističu.

Kašnjenja – dodatno zapošljavanje informatičara, organizacija produženog boravka

S obzirom da je još 2018. na snagu stupila Odluka o donošenju kurikuluma za nastavni predmet Informatike za osnovne škole i gimnazije u Republici Hrvatskoj i u kojoj stoji da će se za učenike I., II., III. i IV. razreda osnovne škole primjenjivati od školske godine 2020./2021., kasni se s odobrenjima za zapošljavanje dodatnog kadra informatičke struke.

Kasni se i s organizacijom produženog boravka – hoće li se odobriti sredstava za novo zapošljavanje, hoće li se i nadalje dopuštati razlike u organizaciji i provođenju programa produženog boravka u odnosu na pojedine osnivače, neka su od otvorenih pitanja.

Sindikat ističe kako svakom učitelju treba omogućiti besplatan Internet ili nadoknaditi trošak korištenja istog te osigurati sredstva rada za nastavu na daljinu – laptope, kamere, te omogućiti korištenje aplikacija i alata koji su se pokazali dobrima u nastavi na daljinu, a čije korištenje je trenutno onemogućeno na tabletima i laptopima Škole za život.

Sindikat moli i za što žurnija objašnjenja kako će izgledati nastava ako se škola odluči za kombinacije nastave u školi i online nastave, kao i u vezi ulaska u školu učitelja i stručnih suradnika koji su upravo u razdoblju obnove zvanja.

Kažu da još nisu jasne ni upute o načinu rada u umjetničkim školama i posebnim ustanovama koje su specifične i nisu pogodne za jednoznačne i općenite upute.

Sindikat pita i hoće li se za zaposlenike škola osigurati testiranje na koronavirus, koliko učestalo, hoće li se za zaposlenike osigurati zaštitna oprema, što je s učiteljima koji rade u više škola, a završe u samoizolaciji, hoće li učitelji koji će zbog zaraženog djeteta ili onog koje dolazi iz obitelji zaraženog biti “nagrađeni“ naknadom za bolovanje zbog samoizolacije u iznosu do najviše 4200 kuna.

Podsjećaju i da se ishodi učenja nisu prilagodili trenutačnim potrebama učenika i društva u cjelini te je nužno napraviti analizu, reducirati sadržaje i ishode, osobito u slučaju ponovnog povratka na nastavu na daljinu. “U interesu naših učenika je da kurikulumi i ishodi učenja budu svrhoviti i ostvarivi”, zaključuju.

Politika

Radnička fronta upozorila na teško stanje u Brodotrogiru

Published

on

Katarina Peović/Izvor: Nacionalno/D.Prša

Radnička fronta u subotu je ponovno upozorila na teško stanje u Brodotrogiru u kojemu, ističu, radnici nisu još dobili plaće za srpanj i kolovoz, a državna jamstva ne idu za proizvodnju.

Radnička fronta u priopćenju navodi da radnici proživljavaju agoniju u dvije sestrinske tvrtke – Hrvatskoj Brodogradnji Trogir (HBT) i BT Hullu, te za pošteno odrađeni srpanj i kolovoz još nisu dobili plaće, a BT Hullu se sprema stečaj.

“Naravno da je to dobro rješenje za gazdu – Danka Končara koji nikad nije niti imao namjeru održati punu zaposlenost Brodotrogira. Končaru je bilo u interesu otvoriti luksuznu marinu, a brodogradnju će eventualno svesti na sitne popravke tih jahti”, ističe Radnička fronta.

Kažu da su im se  javili radnici Brodotrogira koji su za ponedjeljak sazvali skup radnika jer se stanje u škveru uljepšava govorom premijera Andreja Plenkovića u Saboru, koji je na pitanje zastupnice Radničke fronte Katarine Peović odgovorio da su dana jamstva za Brodotrogiru, te da nadležno ministarstvo radi na potrebnim dokumentima kako bi i tamo održali brodogradnju.

“U Brodotrogiru se ništa dobro ne zbiva, jamstva ne idu za proizvodnju, a resorno ministarstvo, kao i u slučaju Uljanika, fingira svoju silnu zainteresiranost za održavanje proizvodnje”, navode u priopćenju.

Napominju i kako je “Končar umrežen s lokalnim SDP-ovcima, koji su na vlasti, pa su mu omogućili i preuzimanje hotela Medena gdje je Končar u nadzorni odbor smjestio i gradonačelnikovog oca”.

 

Ucitavanje vijesti

Politika

Milanović o aferi Janaf: Ova istraga nije jasna

Published

on

Predsjednik Republike Zoran Milanović u subotu je, u povodu afere Janaf, izjavio da mu nije jasno zašto direktor Janafa Dragan Kovačević i poduzetnik Krešo Petek nisu uhićeni tijekom primopredaje 1,96 milijuna kuna mita, nakon što je policija snimila okolnosti tog događaja.

“Ne mogu shvatiti da to nije prekinuto u onom trenutku kada je praćenjem ustanovljeno da netko nekome daje dva miljuna kuna. Tu je kraj svake priče, imaš predmet, imaš materijalni dokaz. To je nešto što bi mene zanimalo”,  izjavio je Milanović u Podgariću upitan za USKOK-ovu istragu zbog navodnog namještanja poslova tvrtki Elektrocentar Petek ivanićgradskog poduzenika Kreše Peteka.

“Ako je zaista policija pratila nekoga tko nosi dva milijuna ili 200 tisuća kuna nekome da mu da mito, onda hapsiš istog trena i priča je gotova. Koga su čekali uhvatiti, američkog predsjednika?”, upitao je Milanović te dodao da njemu “ova istraga nije jasna”.

Peteku se na teret stavlja da je u studenom prošle godine Kovačeviću na ruke platio 1,96 kuna mita kako bi dobio nekoliko poslova. U trenutku primopredaje policija je, uz nalog istražnog suca, prilično detaljno snimila okolnosti pod kojima je Petek nosio novac Kovačeviću.

Inače, predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević bio je 2008. protukandidat Zoranu Milanoviću na unutarstranačkim izborima u SDP-u, nakon čega je prešao u HNS, a Milanović je danas to potvrdio kao i da su prije nekoliko mjeseci bili zajedno na ručku.

“Ja sam s Draganom bio dobar, ne neki prijatelj, ali dobar”, ustvrdio je Milanović.

“Ispada da je praćen jako dugo, da je bio praćen i kada mu je, navodno, ovaj drugi davao dva milijuna kuna. Zašto ih onda zajedno nisu uhapsili sve? Tu završava svaka istraga, imaš corpus delicti, imaš sve. Tak da mi tu dosta toga nije jasno”, odgovorio je Milanović na pitanje o istrazi u aferi Janaf.

S obzirom na to da je Kovačević u vrijeme njegove vlade došao na čelo Janafa, Milanović je rekao da je Kovačevića 2012. na čelo uprave Janafa postavio Radimir Čačić.

Linić je htio provesti porezni nadzor

Upitan za sukob između Kovačevića i nekadašnjeg SDP-ovog ministra financija Slavka Linića, Milanoviće je rekao da je u tom sukobu stao na Linićevu stranu i da nije bila riječ ni o kakvom “muljanju”, već je Linić htio provesti porezni nadzor.

“Nije bila stvar korupcije, već Kovačević tada nije dopustio poreznim inspektorima da uđu u zgradu Janafa s obrazloženjem da je riječ o dioničkom društvu. Tu je Linić bio u pravu, ali na kraju je to nekako bilo stišano. Nije se radilo o javnoj nabavi”, rekao je Milanović.

Predsjednik je komentirao i  zadržavanje investicijske razine kreditnog rejtinga Hrvatskoj, rekavši da je ono što je  Agencija Standard & Poor’s  rekla dobro,  no i da su rejtinzi rejting agencija  stvar prošlosti.

“U vremenu u kojemu je novac praktički besplatan, njihove prognoze ne znače ništa. Značajnije je što mi  znamo i kojim mi podacima baratamo, a sljedeća godina bi trebala biti godina oporavka i rasta ako se situacija oko korone smiri”, istaknuo je predsjednik  koji je sudjelovao na obilježavanju 75. obljetnice oslobođenja sjeverozapadne Hrvatske u Podgariću.

Ucitavanje vijesti

Politika

Domovinski pokret: Iza HDZ-a ne može stajati veća interesna skupina od njih

Published

on

Politički tajnik Domovinskog pokreta Mario Radić poručio je u subotu da iza HDZ-a “ne može stajati druga velika interesna skupina jer veće interesne skupine od njih u Hrvatskoj niti nema”.

Radić je tako odgovorio glavnom tajniku HDZ-a Krunoslavu Katičiću koji je jučer rekao da ”HDZ nije interesna grupacija koja za razliku od nekih drugih i iza sebe nema nikakve velike interesne skupine, pogotovo nekakve trgovačke lance”.

”Slušajući izjavu glavnog tajnika HDZ-a, slažem se s dijelom u kojem tvrdi kako HDZ iza sebe nema nikakve velike interesne skupine. Potpuno je jasno da iza HDZ-a ne može ni stajati druga velika interesna skupina jer veće interesne skupine od njih u Hrvatskoj niti nema”, poručio je Radić u priopćenju Domovinskog pokreta.

Katičića proziva i da ne zna ništa o tržišnom poslovanju. “Po njegovome, trebali bi postojati samo trgovački interesi koje kontrolira država. Svjedoci smo kako je jedina trgovina kojom HDZ dobro Vlada trgovina utjecajem koja je navedena u brojnim optužnicama protiv HDZ-ovih dužnosnika, a jedini lanac koji raste je lanac korupcije koji guši Hrvatsku. Dok se trgovački lanci bore na tržištu, HDZ-ovi koruptivni lanci izjedaju našu zemlju bez kraja i konca”, ustvrdio je.

HDZ-u je poruči da se “umjesto jeftinih prodika, bolje poklope po ušima, da sređuju probleme u vlastitim redovima, da prekinu lanac korupcije i trgovine utjecajem”.

“No kad bi se to i dogodilo, izgubila bi se suština postojanja ovoga HDZ-a, a pitanje je koliko bi uopće zainteresiranih ostalo nakon prekida tog lanca”, ustvrdio je Radić podsjećajući kako je trenutno pod istragom pedesetak članova HDZ-a, što iz afere Rimac, što iz afere Janaf i drugih.

HDZ je, navodi Radić, “danas sinonim za korupciju u Hrvatskoj”.

“Koliko su duboko kompromitirani HDZ-ovi kadrovi govori i činjenica da je zamjena za uhićenog zastupnika Barišića već prvi dan po prisezi lagala o poslovanju s tvrtkom Elektrocentar Petek”, stoji u priopćenju Domovinskog pokreta.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije